Putin a botezat „Transilvania” un regiment de artilerie din armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat mai multe decrete privind acordarea de titluri onorifice mai multor unități ale armatei ruse și care care vizează redenumirea unor unităţi ale armatei ruse cu numele unor regiuni sau oraşe din România, Ucraina, Belarus, Polonia sau Germania. Astfel, Regimentul 400 de artilerie a fost botezat „Transilvania”.

Decretele au fost semnate de preşedintele rus pe data de 30 iunie, şi au fost făcute publice în cursul zilei de luni, 2 iulie, fiind publicate pe portalul oficial al informațiilor legale.

Astfel, Regimentul 6 de tancuri a primit numele de „Regiment de Garda Lvov”, Regimentul 68 de tancuri – „Regiment de Garda Jitomir-Berlin”, Regimentul 163 de tancuri – „Regiment de Garda Nejinskii” (toate fiind orașe din Ucraina).

Majoritatea unităţilor militare proaspăt botezate de preşedintele rus vor purta de-acum înainte numele unor oraşe din Ucraina. Pe de altă parte, există regimente ale armatei ruse care au primit numele Varşovia (Polonia), Berlin (Germania), Slonin (Belarus), precum şi Transilvania (România).

Astfel, mai multe unitati ale armatei ruse au primit denumiri onorifice, care includ numele unor orașe din Belarus (Vitebsk, Kobrin și Slonim). Un alt regiment, 381 artilerie, a primit numele de onoare „Regiment de Garda Varșovia”, iar Regimentul 400 de artilerie a primit numele de onoare „Transilvania”, iar Divizia 150 motorizata – „Idrița-Berlin”.

În motivarea decretelor prospăt semnate, oficialii ruşi arată că noile denumiri au scopul de „a conserva tradiţia militară şi istorică glorioasă, precum şi să întărească loialitatea militarilor ruşi faţă de ţara natală”.

Obiceiul botezării unor unităţi ale armatei ruse cu nume onorifice datează din perioadă dictatorului Iosif Stalin, notează Radio Europa Liberă, care adaugă că gestul preşedintelui rus ar putea fi considerat provocator de către ţările vecine vizate în documente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.