Putin a depus un nou jurământ

La 65 de ani, Vladimir Putin a început cel de-al patrulea mandat în fruntea poporului rus. El a depus luni jurământul în sala Andreyevsky a Palatului Kremlin, cu mâna pe un exemplar aurit al Constituției. „Consider datoria mea și scopul vieții mele să fac tot ce îmi stă în putere pentru Rusia, pentru prezentul său și pentru viitorul său”, a spus acesta.

Analiştii nu-şi fac nicio iluzie cu privire la perspectivele unor schimbări radicale ale politicii ruseşti externe şi interne. Ei cred că liderul de la Kremlin va păstra cursul care a fost stabilit în precedentul mandat.

În discursul său inaugural, Vladimir Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix, pasărea mitică, ce a renăscut din propria-i cenuşă. La ceremonia de învestire, Vladimir Putin a venit din Primul Corp al Kremlinului la Marele Palat într-o nouă limuzină de fabricaţie rusă. La finalul primei părţi a ceremoniei, au fost trase 30 de salve de tun, iar după aceasta preşedintele a ieşit în Piaţa Catedralei (din interiorul Kremlinului) pentru a primi parada regimentului prezidenţial, unde s-au adunat circa 2.000 de invitaţi, în principal voluntari care au participat la campania lui Vladimir Putin. De fapt, întreaga ceremonie a fost prevăzută să aibă loc la adăpostul zidurilor Kremlinului.

Spre deosebire de ceremoniile de învestire precedente, de data aceasta Putin a renunţat la deplasarea convoiului oficial pe străzile Moscovei până la Kremlin.

În următoarele zile, Putin va anunţa componenţa noului guvern şi a Administraţiei Prezidenţiale, structură mai influentă chiar decât Executivul.

Publicaţia britanică „Financial Times” prognozează revenirea în structurile de conducere a fostului ministru de finanţe, Aleksei Kudrin. Liberal pro-occidental, Kudrin ar urma să răspundă nu doar de problemele economice, ci şi de relaţiile cu SUA şi Uniunea Europeană.

Pentru a crea şi o contragreutate faţă de Kudrin, Putin analizează să îl promoveze pe consilierul său economic Andrei Beluzov, un susţinător al unui rol puternic al statului în economie, în postul de vicepremier, au spus patru oficiali guvernamentali. Beluzov ar putea prelua postul de şef al economiei de la Igor Şuvalov, cunoscut pentru opinile sale favorabile pieţei libere şi legăturilor cu magnaţii din sectorul privat.

Conform presei ruse, îşi vor păstra locul în guvern ministrul de externe, Serghei Lavrov şi cel al apărării, Serghei Şoigu, ceea ce ar fi un semn de continuitate al actualei politici externe. În acelaşi timp, depăşirea izolării în Occident îi va fi necesară lui Putin pentru realizarea ambiţioaselor sale obiective interne, declarate prioritare în noul mandat. Este vorba de modernizarea radicală a economiei şi aşezarea ei pe baze tehnologice superioare, iar pe de altă parte, combaterea sărăciei şi creşterea calităţii vieţii. În plan politic, principala sarcină a liderului de la Kremlin va fi asigurarea unei tranziţii fără sincope a puterii în 2024, când, conform Constituţiei, Putin nu va mai putea să candideze la preşedinţie.

Kremlinul a cerut primului ministru Dmitri Medvedev şi preşedintelui băncii centrale, Elvira Nabiullina, să elaboreze un „plan de acţiune“ până în 15 iulie pentru a spori semnificativ cota investiţiilor într-o economie dependentă de hidrocarburi. Dacă în 2017, investiţiile au crescut cu 4,4%, potrivit agenţiei statistice Rosstat, această creştere a fost susţinută de proiecte temporare mari, cum ar fi podul în construcţie din Crimeea sau pregătirile pentru Campionatul Mondial de fotbalul.

În ciuda promisiunilor repetate ale puterii, nimic nu funcţionează. Rusia, bogată în rezerve uriaşe de hidrocarburi, rămâne prizoniera unor fluctuaţii a preţurilor, după cum arată criza din 2015-2016. „Acest lucru este în mod clar negativ pentru perspectivele de creştere“, potrivit Alfa Bank. Pentru a scăpa de această dependenţă, Chris Weafer sugerează investiţiile în antreprenoriat şi în întreprinderi mici.

„Economia rusă este foarte ineficientă. Acest lucru se datorează moştenirii sistemului sovietic şi creşterii uşoare provenind din veniturile obţinute din petrol şi gaze în anii 2000-2013 “, spune Chris Weafer. „Există o mulţime de ineficacităţi în sistem care, care dacă ar fi corectate, ar putea duce la o creştere puternică“.

Politologul Stefan Meister este sigur că Rusia va continua să acţioneze pe scena mondială ca un jucător geopolitic cheie, încercând astfel să distragă atenţia ruşilor  de la problemele politice şi economice interne, care vor creşte în următorii ani. „Banii vor fi tot mai puţini pentru pensii, cheltuielile sociale, şi chiar pentru apărare , spune Meister. În aceste condiţii, Vladimir Putin va continua să consolideze controlul asupra ţării, care, în ultimii ani, este evident mai ales în domeniul internetului“ .

În plus, potrivit expertului, acest model a funcţionat cu succes şi din cauza inacţiunii SUA şi UE, Rusia devenind cu adevărat un jucător de frunte în Orientul Mijlociu şi, în primul rând, în Siria. Analistul nu e sigur că Putin va rezista şase ani la guvernare din cauza faptului că problemele interne ale Rusiei vor deveni din ce în ce mai severe din cauza crizei economice în creştere. Lipsa banilor va conduce nu numai la crize în regiunile ruseşti, ci şi la conflicte cu ţările vecine din spaţiul post-sovietic, a căror situaţie economică va avea de suferit de pe urma crizei din Rusia.

 

Sursa foto: www.europafm.ro