Putin despre autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârşeşte întotdeauna cu cele mai grave consecinţe

Vladimir Putin a avut prima declaraţie publică pe tema obţinerii autocefaliei de către Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Vorbind la un forum al diasporei ruse, liderul de la Kremlin a promis că va apăra drepturile conaţionalilor săi şi a avertizat cu „cele mai grave consecinţe“.

„Vreau să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârşeşte întotdeauna cu cele mai grave consecinţe, în primul rând pentru cei care fac acest lucru“, a spus Vladimir Putin referitor la decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a acorda autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei şi de a pune astfel capăt la 332 de ani de tutelă religioasă.

Nemulţumită de această decizie, Patriarhia Moscovei a refuzat să o accepte, a evocat posibilitatea izbucnirii unui nou război în Ucraina şi a întrerupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

În opinia preşedintelui rus, este vorba de o încercare de a „rupe legăturile dintre Biserica (Ortodoxă, n. red.) Rusă şi credincioşii săi din străinătate“. „Datoria noastră comună, mai presus de toate în faţa oamenilor, este de a păstra unitatea spirituală şi istorică a ortodocşilor“, a adăugat Putin. „Vom apăra cu fermitate drepturile şi interesele dumneavoastră, vom folosi toate mecanismele bilaterale şi internaţionale existente“, a promis preşedintele rus, citat de agenţia de presă TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *