Putin investește în recunoașterea facială pentru identificarea opozanților

Commuters walk through ticket gates equipped with facial recognition systems at a metro station in Moscow on January 27, 2020. - A vast and contentious network of facial-recognition cameras keeping watch over Moscow is now playing a key role in slowing the rapid spread of coronavirus in Russia. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Primăria Moscovei prevede să cheltuiască peste 10 milioane de euro pentru a cumpăra noi camere de recunoaștere facială, o tehnologie deja extrem de prezentă în capitala rusă și denunțată pentru posibilele sale utilizări în scopuri politice, relatează joi AFP.

Metropola rusă, care numără oficial 12 milioane de locuitori, dispune de cel puțin 100.000 de camere cuplate la o inteligență artificială capabilă să identifice persoanele filmate.

Potrivit unei oferte de licitație publicată pe site-ul de monitorizare a achizițiilor publice, consultat de AFP, Moscova dorește să achiziționeze 316 de ecrane echipate cu camere de recunoaștere facială care urmează să fie instalate în 85 de stații ale metroului său.

Aceste camere vor trebui să fie echipate cu un sistem de focalizare automată, să fie de înaltă definiție și să poată identifica fețele oamenilor, indica această sursă. De asemenea, acestea trebuie să poată detecta „mișcările rapide” și „vagabondajul”.

Contractul se cifrează la 932 de milioane de ruble (circa 10,3 milioane de euro la cursul de schimb actual).

Un purtător de cuvânt al metroului din Moscova, citat de ziarul Kommersant, care a dezvăluit primul oferta de licitație, a asigurat că aceste camere nu vor fi folosite pentru „recunoașterea chipurilor sau căutarea unor persoane concrete”.

Cotidianul Kommersant relevă că cel puțin 5.000 de camere de recunoaștere facială sunt deja prezente în metroul moscovit.

Anul trecut, o activistă de opoziție a dat în judecată primăria, denunțând un sistem de supraveghere ilegală vizând să identifice opozanții. Plângerea sa a fost însă respinsă de tribunal.

În februarie, un responsabil al forțelor de ordine, citat sub rezerva anonimatului de agenția oficială TASS, a afirmat că aceste camere de recunoaștere facială au permis identificarea și reținerea preventivă a susținătorilor opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi înainte de protestele desfășurate pentru eliberarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *