Putin pregătește în detaliu întâlnirea cu Trump. Președintele american crede întrevedere va fi mai ușoară decât cea cu liderii europeni

Rusia a transmis Statelor Unite un proiect de declarație comună care urmează să fie făcută de către Vladimir Putin si Donald Trump la finalul reuniunii de la Helsinki, de pe 16 iulie, scrie publicația rusă „Kommersant“. Kremlinul a confirmat schimbul de documente cu Casa Albă înainte de summitul Putin-Trump.

În documentul de două pagini se subliniază importanța menținerii unui dialog între oficiali de rang înalt, diplomați, militari și agențiile de informații ale celor două țări, dezvoltarea relațiilor economice și a contactelor umanitare.

Washingtonul este dispus să accepte versiunea rusească, dar cere ca documentul să reflecte preocuparea față de intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

Politico scrie că delegația SUA la discuțiile cu rușii de la Helsinki îi va include pe fostul vice-presedinte al canalului Fox News, Bill Shine, numit în urma cu câteva zile directorul de comunicații al Casei Albe, șeful cabinetului John Kelly, consilierul președintelui pentru securitate națională John Bolton și prima doamna Melania Trump.

Agenția Bloomberg scria săptămâna trecută că oficialii de la Kremlin au angajat negocieri intense cu omologii lor din Washington pentru a încheia cel puțin o tranzacție, care să permită președintelui american Donald Trump să prezinte ca pe un triumf întâlnirea sa cu Vladimir Putin.

Principalul subiect al întâlnirii liderilor din 16 iulie de la Helsinki va fi rolul Iranului în Siria. Moscova negociază simultan cu Teheranul să retragă trupele din teritoriile ocupate din Siria, iar în locul lor să vina trupe loiale președintelui sirian Bashar al Assad, mai screi Bloomberg.

Putin și-ar fi dat acordul în principiu cu privire la pretențiile americane și israeliene, conform cărora trupele iraniene trebuie să părăseasca Siria de sud, au spus agenției Bloomberg doi consilieri de la Kremlin.

Preşedintele american Donald Trump spune că întâlnirea privată cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la summit-ul din 16 iulie de la Helsinki, ar putea să fie „cea mai uşoară” dintre cele pe care le va avea cu liderii europeni, scrie Politico. Trump a plecat marţi în turneul său în Europa şi va ajunge prima oară la Bruxelles, acolo unde va participa miercuri şi joi la Summitul NATO. De acolo, Trump va călători în Marea Britanie.

Luni, 16 iulie, Trump se va întâlni cu Putin la Helsinki, în Finlanda, iar cei doi ar urma să discute despre relaţiile dintre SUA şi Rusia şi despre „alte probleme de securitate naţională”.

„Aşadar, va fi vorba de NATO, de Marea Britanie, unde sunt tensiuni, şi de Putin. Sincer, Putin ar putea să fie cel mai uşor dintre toţi. Cine ar fi crezut?”, a declarat preşedintele american.

Trump a fost criticat pentru că a fost dispus să se întâlnească cu Putin în timpul investigaţiei privind posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Capitala Finlandei este un loc simbolic al contactelor sovietice-americane și ruso-americane la cele mai înalte niveluri.

Măsurile de securitate în timpul summitului vor draconice: traficul în oraș va fi blocat parțial, în centru nu vor funcționa comunicații mobile. Așa cum era de așteptat, negocierile celor doi lideri vor avea loc în Palatul Prezidențial – reședința de lucru a președintelui Finlandei, Sauli Niinisto.

Vladimir Putin va sosi la Helsinki de la Moscova, după finala Cupei Mondiale din 15 iulie. Donald Trump, de asemenea, ajunge din Scoția, unde se va afla între 14-15 iulie și va juca golf.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Huntsman, a declarat ca planurile întâlnirii la nivel înalt prevăd o întrevedere tete-a-tete, și că Trump va merge la întâlnire „cu ochii larg deschiși“ în ceea ce privește intențiile lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *