Putin i-a propus lui Trump gestionarea pieţei mondiale a gazelor

În timpul întâîlnirii de luni de la Helinki, președintele rus Vladimir Putin i0-a făcut câteva oferte tentante omologului său american: estionarea pieţei mondiale a gazelor, nterogarea agenţilor ruşi acuzaţi de amestec în alegerile americane din 2016, prelungirea tratatului START.

Rusia poate colabora cu SUA pentru gestionarea pieţei mondiale a gazelor naturale, astfel încât preţurile să nu crească, dar nici să nu scadă prea mult, Moscova fiind de asemenea dispusă să continue tranzitul gazelor naturale prin Ucraina chiar dacă va fi construit şi gazoductul Nord Stream 2, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la conferinţa de presă comună cu omologul său american Donald Trump, după summitul lor desfăşurat la Helsinki.

„Întrucât suntem cel mai mare producător de gaze – SUA sunt de asemenea o astfel de ţară – putem colabora pentru reglementarea pieţei mondiale. Nu suntem interesaţi ca preţurile să scadă la niveluri joase pentru că producătorii vor fi afectaţi. Nu suntem interesaţi nici ca preţurile să crească excesiv“, a spus Putin, citat de agenţia Reuters.

„În ceea ce priveşte gazoductul Nord Stream 2, l-am asigurat din nou pe preşedintele Trump că Rusia este pregătită să menţină tranzitul gazelor prin Ucraina. Suntem pregătiţi să extindem contractul care expiră în anul 2019 dacă disputa deschisă la Curtea de la Stockholm va fi soluţionată“, a adăugat preşedintele rus.

„Nimeni nu trebuie să aibă încredere în nimeni. Trump apără interesele SUA, eu apăr interesele Federaţiei Ruse. Avem interese comune, căutăm abordări comune“, a mai spus liderul de la Kremlin.

Mai mult, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit luni, după întâlnirea de la Helsinki cu Donald Trump, să permită Statelor Unite interogarea agenţilor ruşi acuzaţi de amestec în alegerile americane din 2016, relatează AFP:

„Avem un acord între Statele Unite şi Rusia, din 1999, privind sprijinul în anchetele penale, iar acest acord este încă în vigoare. În acest cadru, (procurorii americani) pot trimite o cerere pentru a interoga aceste persoane suspectate“, a explicat Putin la conferinţa de presă comună cu preşedintele SUA.

În schimb, Putin a declarat că Moscova dorește ca anchetatorii ruși sa poata interoga în SUA pe seful fondului Hermitage Capital, William Browder și pe ofițerii de informații din SUA care „au acoperit tranzacțiile ilegale“ ale omului de afaceri britanic.

În Rusia, William Browder a fost condamnat de două ori ,în absență, la 18 ani de închisoare. Browder a fost inițiatorul ”Magnitsky Act”, lege care impune sancțiuni impotriva oficialilor ruși.

Procurorul special Robert Mueller a inculpat vineri, în Statele Unite, 12 ofiţeri ai serviciului rus de spionaj militar, GRU, acuzaţi de piraterie informatică împotriva campaniei candidatei democrate la preşedinţia SUA, Hillary Clinton.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a mai dezvăluit în cadrul interviului acordat televiziunii Fox News că i-a propus omologului său american să prelungească tratatul bilateral de reducere a armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021.

„L-am asigurat pe preşedintele Trump că Rusia este gata să extindă acest tratat, să îl prelungească, dar trebuie să cădem de acord mai întâi asupra detaliilor, deoarece avem câteva întrebări pentru partenerii noştri americani. Credem că aceştia nu respectă în întregime tratatul, dar asta va trebui să decidă experţii”, a spus liderul de la Kremlin după summitul de la Helsinki.

Tratatul a fost semnat la Praga, în 2010, de preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Statelor Unite, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi a intrat în vigoare în 2011, cu opţiunea de prelungire a valabilităţii din 2021 până în 2026.

Înţelegerea prevede că nu vor fi desfăşurate mai mult de 1550 de focoase şi bombe nucleare, limitând în acelaşi timp la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale, al rachetelor balistice lansate de pe submarine şi al bombardierelor nucleare desfăşurate, respectiv la 800 numărul aceloraşi categorii de armamente care nu sunt desfăşurate. Prevederile ar fi trebuit implementate de ambele părţi până în februarie anul acesta; Rusia a ridicat problema conversiei pentru arme convenţionale a unor submarine şi bombardiere americane, susţinând că nu se poate verifica dacă nu mai pot fi folosite şi pentru arme nucleare.

Trump a criticat rezultatul negociat de predecesorul său, Obama, deşi tratatul oferă mijloace de verificare a respectării, inclusiv prin schimbul de date, în cadrul unui nou regim de monitorizare.

Trump, criticat în SUA pentru prestația de la Helsinki

Preşedintele american, Donald Trump, este criticat intens în ţară după ce a declarat în timpul conferinţei de presă cu Vladimir Putin că Rusia nu avea niciun motiv să se implice în alegerile prezidenţiale din 2016, contrazicând astfel serviciile secrete americane, scrie BBC.

Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi cel mai important republican a declarat că Trump trebuie să vadă că Rusia „nu este aliatul nostru”.

„Nu există un echivalent moral între SUA şi Rusia, care rămâne ostilă faţă de idealurile şi valorile noastre”, a declarat Ryan. El a adăugat că „nu încape îndoială” că Moscova s-a implicat în alegerile din 2016.

Senatorul republican, John McCain, a afirmat că declaraţiile lui Trump au fost „ruşinoase”.

„Niciun alt preşedinte nu s-a înjosit aşa în faţa unui tiran”, a declarat McCain.

Un alt membru important al Partidului Republican, senatoarea Lindsey Graham, a declarat că întâlnirea cu Putin a fost „o oportunitate ratată de a trage la răspundere Rusia pentru implicarea din 2016”.

De asemenea, liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a afirmat pe Twitter: Acţiunile lui Trump „ne-au întărit adversarii şi ne-au slăbit apărarea noastră şi a aliaţilor noştri”.

Dan Coats, directorul Serviciilor Secrete Naţionale, a declarat că cei din comunitatea serviciilor secrete au fost foarte clari privind „încercările în desfăşurare şi invazive” ale Rusiei de a submina democraţia americană.

Fostul director al CIA, John Brennan, a declarat că afirmaţiile lui Trump reprezintă „o trădare”.

În timpul unei conferinţe de presă de după summit-ul cu Vladimir Putin, care a avut loc la Helsinki, în Finlanda, Trump a fost întrebat dacă crede serviciile secrete sau pe preşedintele rus când vine vorba de acuzaţiile privind implicarea în alegeri.

„Preşedintele Putin spune că nu a fost Rusia. Nu văd niciun motiv pentru care ar face Rusia acest lucru”, a declarat Trump.

De asemenea, el a dat vina pentru relaţiile reci cu Rusia pe administraţiile americane anterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *