Putin și-a trimis armata de mercenari în Venezuela pentru apărarea lui Maduro

Rusia a trimis sute de agenţi ai unor firme de securitate private pentru a-i asigura protecţia preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite în contextul crizei politice grave, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Agenţi paramilitari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au ajuns în Venezuela în ultimele zile pentru a consolida dispozitivul de securitate al preşedintelui Nicolas Maduro în contextul protestelor opoziţiei susţinute de Statele Unite.

Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Moscova a trimis aproximativ 400 de agenţi paramilitari în Venezuela. Alte surse afirmă că sunt grupuri mai mici.

Agenţii de securitate fac parte din Grupul Wagner, format din foşti militari care au luptat clandestin pentru susţinerea trupelor ruse în Ucraina şi în Siria. Grupul Wagner nu a comentat informaţiile.

Ministerul rus al Apărării şi Ministerul Informaţiilor din Venezuela nu au făcut niciun comentariu pe această temă. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Nu avem astfel de informaţii”.

Combatanţii paramilitari ar fi ajuns în Venezuela la bordul unor avioane ruse care au făcut escală în Cuba.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro preşedintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerinţele în Venezuela sunt „inacceptabile”, catalogând drept „extrem de periculoase” declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Mai mulţi diplomaţi americani au părăsit vineri ambasada SUA din Caracas

Mai mulţi diplomaţi americani au părăsit vineri ambasada SUA din Caracas într-un convoi escortat de poliţie după ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a întrerupt relaţiile cu Washingtonul şi a cerut personalului american să părăsească ţara, relatează Reuters.

Juan Guaido cere armatei să treacă de partea sa şi să permită intrarea ajutorului în ţară

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară, relatează dpa.

„A venit momentul să fiţi de partea constituţiei’, a declarat Guaido într-un mesaj către armată la un miting de amploare de la Caracas.

„Fiţi de partea poporului venezuelean”, a mai afirmat Guaido, adăugând: „Este timpul ca cubanezii să părăsească forţele armate”.

El a cerut armatei să permită intrarea în ţară a ajutorului umanitar, pe care l-a solicitat joi administraţiei americani.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că SUA sunt dispuse să acorde un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari Venezuelei.

De asemenea, Guaido le-a cerut susţinătorilor săi să continue lupta până când preşedintele Nicolas Maduro va fi de acord să organizeze noi alegeri.”Cei care uzurpă astăzi simbolurile puterii cred că vom obosi”, a spus el în uralele mulţimii, anunţând mitinguri şi proteste pentru această săptămână şi săptămâna viitoare.

„Aici nimeni nu oboseşte, aici nimeni nu se predă”, s-a angajat el.

Şeful statului venezuelean Nicolas Maduro s-a declarat vineri gata să se întâlnească cu şeful opoziţiei parlamentare, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar, pentru a începe un „dialog naţional”, relatează AFP.

„Mă angajez în favoarea unui dialog naţional. Astăzi, mâine, întotdeauna (…) voi fi gata să merg unde trebuie să merg. Personal, dacă trebuie să merg să-l văd pe acest băiat (…) voi merge”, a declarat Nicolas Maduro în cadrul unei conferinţe de presă, făcând referire la Juan Guaido. O propunere respinsă sec de Juan Guaido. Acesta a afirmat că nu va participa la niciun „fals dialog” cu guvernul. „Represiunea, când nu dă rezultate, se transformă într-un fals dialog”, a declarat în cadrul unui miting la Caracas preşedintele parlamentului, care şi-a petrecut ultimele două zile într-un loc ţinut secret din capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *