Radovan Karadzici, condamnat la 40 de ani pentru genocid, așteaptă decizia justiției internaționale

Justiţia internaţională se va pronunţa miercuri cu privire la apelul fostului lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici, condamnat în primă instanţă la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

Karadzic este judecat pentru responsabilitatea în asediul de la Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica din 1995, cel mai grav masacru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, el este acuzat de strămutarea populaţiilor pe baze etnice în mai multe oraşe ale ţării.

Decizia justiţiei internaţionale privind Radovan Karadzici, în vârstă de 73 de ani, va fi una dintre ultimele în legătură cu dezmembrarea fostei Iugoslavii după căderea comunismului în 1991, notează Agerpres.

După fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevici în 2006, care a murit în timpul procesului, Karadzici este cel mai înalt oficial judecat pentru războiul din Bosnia.

Peste 100.000 de persoane au murit şi 2,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost în luptele care au avut loc între 1992 şi 1995, între musulmani, sârbi şi croaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.