Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internaţional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Radovan Karadzici, fost preşedinte al Republicii Srpska.

Karadzici, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat în 2016, de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de închisoare, însă a făcut apel. El şi-a motivat apelul susţinând că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri”. Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzaţii de genocid, crime de război şi alte atrocităţi, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebreniţa din iulie 1995. Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură” din Srebreniţa, protejată de forţele ONU de menţinere a păcii. Masacrul de la Srebreniţa este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

Karadzici a fost preşedinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina, n.r.) în anii ’90. În motivarea verdictului iniţial, instanţa internaţională a decis că Radovan Karadzici şi alţi lideri ai vremii au fost responsabili pentru „crimele organizate şi sistematice comise împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia”. Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viaţă în noiembrie 2017 în baza unor acuzaţii similare.

Timp de 13 ani, Radovan Karagici a fost cel mai căutat om de pe continentul european. Odiseea capturării sale s-a terminat în 2008, în apropiere de Belgrad, unde Karagici trăia sub o altă indentitate şi cu o altă înfăţişare – în rolul unui vraci New Age.

Verdictul de la Haga – şi întreaga lui naraţiune legată de epurarea etnică a bosniacilor musulmani – vine într-un context internaţional marcat de atacurile asupra celor două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

În transmisiunea live a tragediei, Brenton Tarrant, autorul masacrului, poate fi auzit la volanul maşinii sale fredonând un cântec. Potrivit Balkan Insight, este vorba despre un cântec de război al trupelor sârbe dedicat lui Radovan Karagici – „De la Bihaci până în Petrovaci”.

De altfel, Tarrant pare a nutri, de pe poziţii extremiste anti-musulmane, o fascinaţie faţă de istoria confruntărilor imperiale din Peninsula Balcanică. În 2016, australianul ar fi efectuat un scurt sejur în Balcanii de Vest, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Bosnia, şi Muntenegru, pe urmele istorice ale Imperiului Otoman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.