Radu Ghețea, despre modificările legislative: “Fără investitori în bănci, forța de susținere a dezvoltării economice se diminuează”

Barierele legislative și instabilitatea generată de acestea au avut drept consecință o diminuare a investițiilor, ceea ce va afecta susținerea dezvoltării economice de către bănci, a declarat, potrivit mediafax.ro, Radu Ghețea, președinte de onoare în cadrul Asociației Române a Băncilor (ARB).

„Cineva va trebui să înceapă să contorizeze care sunt efectele acestei volatilități legislative în domeniul bancar și, bineînțeles, și al reglementărilor europene care sunt impuse în domeniul bancar. Am mai spus și repet, sunt destul de multe reguli care au fost introduse în ultima perioadă prin regulamentele europene, care pur și simplu rămân oarecum la același nivel stabilit în 2009, când eram în plină criză. Aceste regulamente și norme nu fac altceva decât să aducă băncile într-o situație neplăcută, care determină o lipsă a dorinței de investiții. De ani de zile nu se pot scoate dividende, majoritatea băncilor europene au făcut infuzii de capital, au capitalizat profiturile, iar acest fapt datorită cerințelor care apar în fiecare zi”, a declarat Radu Ghețea, subliniind necesitatea unei analize „foarte serioase” a efectelor barierelor legislative asupra economiei.

Președintele de onoare al ARB a afirmat că acțiunile într-o bancă nu mai valorează la fel de mult în prezent, iar forța de susținere a dezvoltării economice a sistemului bancar s-ar putea dilua: „Analizează cineva aceste lucruri, care sunt efectele? Există și un efect la care trebuie să ne așteptăm la un moment dat. Dacă acum 15 ani erai o persoană fericită pentru că aveai ceea ce se numea blue chips, acțiuni într-o bancă, acum acțiunile s-au prăbușit destul de mult în ultima perioadă, valoarea lor a scăzut, remunerarea a fost aproape inexistentă, iar dacă nu mai avem investitori în bănci, lucrurile se vor dilua în ceea ce privește forța de susținere a dezvoltării economice de către sistemul bancar.”

Instabilitatea legislativă își pune amprentă și asupra antreprenorilor, care ezită să realizeze investiții, susține Daniela Bodîrcă, președintele Asociației Societăților Financiare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *