Rafila, avertisment DUR după ce OMS intervine în România: E cea mai gravă din Europa!

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat luni că expertul OMS va rămâne în țara noastră cel mai probabil două luni și va oferi asistență tehnică, însă responsabilitatea și implememntarea programelor trebuie să fie făcute de statul asistat.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, dacă era atât de necesară intervenția OMS în România, iar fostul reprezentant al Organizației a explicat că situația din țară este „cea mai gravă din Europa”.

„E cea mai gravă din Europa (…). Gândiți-vă că Biroul Regional pentru Europa are 53 de state membre și în România situația este cea mai gravă din cele 53 de state membre. Avem cea mai mică acoperire vaccinală probabil dintre statele membre și probabil numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare (…). Demersul este unul prin care se acordă asistență tehnică statelor membre. Acest lucru este normal să se întâmple, dar sugestiile Organizației, fie că discutăm de campania de vaccinare, fie că discutăm de modul în care trebuie gestionată pandemia în acest moment, sunt orientative, sunt autoritățile naționale responsabile să ia deciziile. Nu poate să ia Organizația în numele unei țări membre. Nu se întâmplă niciodată așa. Dânșii spun punctul de vedere din perspectiva sănătății publice, ajută cu experți pe diferite domenii, pentru că această campanie de vaccinare, mai ales în România, trebuie abordată și din punct de vedere sociologic, antropologic, cultural”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3. Prezennța unui expert al OMS în România nu este „ceva nefiresc”, însă indiferent de sfaturile pe care le va „nu pot să substituie acțiunea, decizia și implicarea autorităților naționale”.

„La noi de 5 – 6 luni de zile vedem că nu există niciun fel de implicare. Am ajuns într-o situație fără precedent, locul 1 la toate capitolele și personal sunt cel mai afectat de aceste sute de decese care se înregistrează zilnic și pentru care nu există o perspectivă de scădere în următoarele săptămâni, tocmai din cauza modului în care nu s-a gestionat pandemia în lunile și săptămânile precedente”, a mai spus fostul reprezentant al României la OMS.

Acesta a explicat că expertul pentru situații de urgență al OPMS va sta probabil două luni în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *