Rafila e ministru Sănătății doar la TV! Un spital construit la Botoșani și finalizat după 5 ani de lucrări stă închis și nimănui nu-i pasă

Au făcut o „românească” şi cu spitalul de îngrijiri din Botoșani. Poate cea mai importantă investiţie din sistemul sanitar de după Revoluţie, şi unul dintre puţinele spitale noi construite în întreaga ţară, va continua să zacă nefolosit mult şi bine, transmite MONITORUL DE BOTOȘANI.

După nici mai mult, nici mai puţin de cinci ani de când a fost începută construcţia acestuia, Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paleative a fost, în sfârşit, finalizat. Au fost dotate şi mobilate saloanele, au fost trase toate utilităţile, la standarde europene. Ce a rămas, însă, la standarde cât se poate de româneşti este delăsarea şi birocraţia incredibilă din sistem. Aşa cum şi Ministrul Sănătăţii a demonstrat-o, chiar nimănui nu îi pasă de un spital complet nou. Care va mai rămâne închis mult şi bine, după cum chiar cei de la Compania Naţională de Investiţii au arătat. În realitate, nici măcar celor care au dat banii, cei de la CNI, nu le pasă de propria investiţie prea mult.

După ce a scris în nenumărate rânduri despre acest subiect, Monitorul de Botoșani a cerut lămuriri chiar de la CNI. Răspunsul, semnat de directorul Manuela Irina Pătrăşcoiu, arată nu doar indolenţa şi birocraţia din sistem, ci chiar mai mult. „Referitor la adresa dumneavoastră, înregistrată la Compania Naţională de Investiţii cu nr. 38350/18.07.2022, cu privire la obiectivul de investiţie „,Spital municipal de boli cronice şi îngrijiri paleative, municipiul Botoşani, judeţul Botoşani”, vă transmitem că la acest moment există un litigiu între membrii asocierii societăţilor care au executat lucrările, respectiv între societatea de proiectare şi constructor, acesta din urmă aflându-se în procedură de insolvenţă. Ca urmare, până la clarificarea acestei situaţii, CNI SA nu pate parcurge etapele necesare, conform legii, cu privire la convocarea recepţiei la terminarea lucrărilor”, se arată în răspunsul trimis ziarului.

Constructorul a plecat, însă, din șantier de luni bune. Pe ușa spitalului scrie că „în acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar”. Cum societatea este în insolvenţă, situaţia este mai mult decât încurcată. Şi nimănui nu pare să îi pese de deschiderea efectivă a spitalului. „Noi am plecat de acolo, lichidatorul a preluat totul”, a declarat Victor Mihalachi. Reprezentantul firmei Edge Business Restructuring Advisors SPRL, lichidatorul firmei Victor Construct, a declarat că încă nu a fost stabilită data la care va fi făcută recepția spitalului. Asta pentru că şi lichidatorul, la rândul lui, aşteaptă proiectantul. „Există o discuție referitoare la faptul că proiectantul trebuie să predea referatele. Până nu sunt predate aceste documente, nu poate fi făcută recepția. Știm că spitalul a fost finalizat. Se caută soluții pentru a fi făcută recepția”, a declarat acesta.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi CNI, care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.

Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității. „Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus <facem aici spital>, fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *