Rafila: Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că, după o săptămână, numărul virozelor şi cel al cazurilor de gripă va scădea. Deocamdată, spune el, suntem pe un trend crescător. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă.

Alexandru Rafila a vorbit, vineri seară, la Digi24, despre cele aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă înregistrate în ultima săptrămână, dar şi despre cele 25 de decese.

”Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, deci sezonul 2019- 2020 acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze. Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, este clar că circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate specială.

”În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat  25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic, nu pot să nu îl spun, pentru că m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Potrivit lui Rafila, va mai urma o săptămânp de creştere, apoi numărul cazurilor va scădea.

”Părerea noastră este că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de  viroze în general, de gripă. E o durată  de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, imunitatea colectivă se obţine. Mai mult, putem avea un număr suplimentar de cazuri de gripă, spunem noi la coada epidemiei, când se schimbă proporţia virusurilor circulate, acum circulă virusurile de tip A, spre coada epidemiei circulă virusurile de tip B care mai  produc îmbolnăviri, mai ales la persoanele din categoriile la risc”, a subliniat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a îndemnat românii să se vaccineze antigripal.

”Am reuşit anul acesta să  administrăm rapid întreaga cantitate de vaccin achiziţionată de către Ministerul Sănătăţii, aproape întreaga cantitate, peste 95% din cele 1,5 milioane de doze. Dar lucrul acesta nu  este suficient, având în vedere categoriile protejate, ar trebui să vaccinăm în fiecare an peste 3 milioane  de persoane, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Cel mai mult a fost în urmă cu 15 ani când s-au vaccinat aproape 2,7  milioane de persoane, dar ulterior, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza pandemiei, interesul pentru vaccinara antigripală a scăzut. De ce? Fiindcă crculaţia virusurilor gripale în pandemie a fost foarte  scăzută, purtau toţi mască şi în acest moment, datorită acestei situaţii şi generat de o scădere a circulaţiei, imunitatea colectivă este mult mai jos şi asistăm la o recrudescenţă a infecţiei gripale. Dar nu se întâmplă numai în România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *