Rafila spune ce ar fi făcut el, în locul lui Tătaru: „Aș fi circulat mai puțin prin țară și aș fi înființat un  centru  operativ, la nivelul Ministerului Sănătății”

Reprezentantul României  la  OMS,  prof. dr. Alexandru Rafila, a explicat, sâmbătă  seara,  la Digi 24,  ce ar fi făcut  dacă era  în  locul lui Tătaru, la Ministerul Sănătății:  ar fi înființat un centru operativ, cu atribuții clare în domeniul gestionării crizei provocate de coronavirus și, nu  în  ultimul rând, ar  fi  lăsat-o  mai moale  cu  vizitele de lucru  prin  țară.

 “În primul rând, aș fi circulat mai puțin prin țară în vizite de lucru. Nu cred că este momentul vizitelor de lucru”, a afirmat Rafila.

Mai mult,  Rafila spune că trebuia înființat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuții și răspunderi clare și să se asigure că zona lui are alocate toate resursele necesare. El susține că, în acest moment,  organigrama ministerului nu prevede aceste lucruri, iar atribuțiile sunt amestecate.

„În momentul de față trebuie făcută la nivelul Ministerului Sănătății – de fapt, am și propus acest lucru în luna aprilie, cred – trebuie făcut un centru operativ cu atribuții foarte clare pentru ministrul Sănătății, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activități, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistența medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe niște ședințe operative de evaluare a situației din teren și o alocare de resurse și de nevoi pentru fiecare dintre județele din țară.

Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă, atribuțiile sunt intricate (amestecate – n.r.), organigrama Ministerului Sănătății după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă nu prevede – mie mi se pare absolut inexplicabil – nu apare cuvântul sănătate publică. Deci noi avem o urgență majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătății. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înțeleg și din punct de vedere conceptual al organizării unui sistem de sănătate nu are niciun fel de justificare”, a declarat Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *