Rafila susține că tulpina  britanică COVID are  transmisibilitate  mai mare  dar  dacă  respectăm  regulile nu avem de  ce să ne  facem  griji

 

Noua tulpină britanică a coronavirusului are o transmisibilitate mai mare ca cea iniţială, motiv pentru care este nevoie de o respectare mai strictă a măsurilor de protecţie, a atras atenţia prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României  la  OMS, duminică, la Antena 3.

„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare. Masca, distanţarea şi igiena mâinilor – respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic. Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a mai spus  Rafila. 

De asemenea, Rafila atrage atenţia că situaţia ar fi periculoasă dacă vom ajunge din nou la lockdown, însă spune că nu trebuie să ne uităm numai la cifre ca atare, ci să le punem într-un context.

„Sper să nu ajungem într-o astfel de situație, pentru că este foarte periculoasă pentru economie, pentru funcționarea societății.

Cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui județ. Nu trebuie să ne uităm doar la cifre, sigur, ele sunt importante, trebuie să ținem seama de ele, însă totdeauna trebuie să vezi, spre exemplu, care este structura îmbolnăvirilor dintr-o anumită localitate, pentru că, dacă numărul de cazuri este mare, dar este concentrat în unul-două locuri şi nu este o răspândire comunitară, este o situație. Dacă sunt focare mai mici într-o localitate, este o altă situație. Ar trebui ținut cont și de acest lucru.

Bănuiesc că, dacă Ministerul Sănătății ar fi mai activ în această perioadă, ar putea să facă în așa fel încât DSP-urile să ofere niște răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localități şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică”, a mai afirmat Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *