Raport: Fiecare roman pierde 2000 de euro din cauza coruptiei

Un raport al Partidului Verzilor sustine ca Romania este cea mai corupta tara din Uniunea Europeana. Documentul prezinta coruptia din Romania in cifre absolute. Conform raportului, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul pierderilor provocate de corupţie raportate la PIB. Ele ar reprezenta aproximativ 15,6%, Educatia a avut in 2018 un buget de 2,98% din PIB, Sanatatea 5,1% din PIB si Armata 1,4% din PIB.

Pentru a înţelege şi mai bine cât de mult ne afectează corupţia, evaluarea făcută de Grupul Verzilor din Parlamentul European arata „bugetul” mancat de faptele de coruptie comparativ cu bugetele oficiale ale marilor domenii sociale. Spre exemplu, banii rulaţi prin faptele de corupţie înseamnă de nouă ori bugetul pentru educaţie, de 187 de ori bugetul pentru ajutoarele de şomaj şi de aproape 3.000 de ori bugetul pentru locuinţe. Practic, suma de 38,6 de miliarde de euro dispare din buzunarele românilor. În jur de 2.000 de euro în fiecare an pentru fiecare cetăţean.

Fiecare nou-născut ar putea primi, din aceşti bani, 203.000 de euro. Dacă aceşti bani ar intra în economie, aproape 30% din populaţia României ar putea fi plătită cu salariul mediu timp de un an, adica ar urma sa incaseze nu mai putin de şapte mii de euro.

O alta concluzie interesanta a raportului este ca si perceptia in randul cetatentilor in ceea ce priveste coruptia este la fel de mare. In Romania, exista cea mai mare rată a cetăţenilor care se simt direct afectaţi de acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *