RAPORT FINAL. Comisia de la Veneția recomandă redefinirea Codurilor Penale, dedicație pentru Daddy!

Comisia de la Veneția a publicat raportul final privind modificările la Legile și Justiției și la Codurile Penale. Recomandările sunt foarte multe, dar mai ales, foarte dure. Astfel că, articole întregi din Codurile Penale ar trebui reformulate ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Oficialii europeni recomandă modificarea articolelor cu privire la faptele de coruție directă – darea de mită și traficul de influență, care practic sunt dezincriminate de Coaliția PSD-ALDE. De asemenea, modificarea abuzului în serviciu și a mărturiei minciunoase a fost criticată de Comisia de la Veneția. Abuzul în serviciu cu modificările aduse l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de procesul în care în primă instanță a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Măsurile de confiscare specială de asemenea trebuie reformulate.

În plus, experții cer autorităților din România să revizuiască complet proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, astfel încât să nu aibă un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală.

Comisia atrage atenția asupra unor amendamente care ar trebui revizuite in detaliu, cum ar fi: comunicarea cu privire la investigațiile penale în curs (articolul 4), începerea urmăririi penale (articolul 305), pragurile probatorii și incapacitatea de a utiliza anumite forme de probă (articolele 139, 143, 153, 168), precum și dreptul suspecților de a fi informați si de a participa la toate actele de urmărire penală (articolele 83 și 92) . De asemenea, dispozițiile tranzitorii și finale să fie reconsiderate.

Și legile Justiției au fost criticate, Comisia de la Veneția fiind de părere că modificările pot duce la slăbirea luptei anticorupție, dar și la presiuni politice asupra procurorilor. În plus, oficialii europeni nu agrează înființarea unei secții speciale pentr investigarea magistraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *