Raport: „NATO la 70 de ani: O Alianţă în criză”

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) and US President Donald Trump take a seat during a working dinner meeting at the NATO (North Atlantic Treaty Organization) headquarters in Brussels on May 25, 2017 during a NATO summit. / AFP PHOTO / POOL / Matt Dunham (Photo credit should read MATT DUNHAM/AFP/Getty Images)

„Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu una dintre cele mai dificile crize din ultimele decenii“, se arată întrun raport redactat de doi foști ambasadori SUA la NATO, Douglas Lute şi Nicholas Burns și prezentat zilele trecute în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la München.

„Deşi NATO se confruntă cu probleme strategice, cea mai mare ameninţare este lipsa unei conduceri puternice şi principiale din partea Statelor Unite, pentru prima dată în istorie”, a spus Nicholas Burns.

Autorii raportului recomandă o serie de măsuri pentru abordarea problemelor interne ale NATO, propunând relansarea rolului de conducere al Statelor Unite, restabilirea capacităţii de apărare în Europa, susţinerea valorilor democratice şi eficientizarea procesului decizional în cadrul organizaţiei.

„Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu o ameninţare internă potenţial devastatoare. Trei guverne ale naţiunilor membre – din Polonia, Ungaria şi Turcia – și-au subminat propriile sisteme democratice în diverse grade, suprimând libertatea de exprimare şi presa liberă şi limitând independenţa justiţiei. În contextul în care NATO este în primul rând o alianţă a statelor democratice, acţiunile acestor guverne ameninţă valorile fundamentale – democraţia, libertăţile individuale şi statul de drept -, valori pe care fiecare aliat a asumat angajamentul de a le respecta prin Tratatul Nord-Atlantic”, se arată în raport.

„Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocarea de a împiedica noi agresiuni ruse în estul Europei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, destabilizează parteneri NATO precum Ucraina şi Georgia prin continuarea ocupaţiei pe teritorii ale acestor ţări. De asemenea, Vladimir Putin încearcă să slăbească ţările baltice pe plan intern. Atacurile cibernetice ruse, acţiunile politice subversive şi campaniile media agresive prezintă ameninţări pentru toate democraţiile din cadrul NATO şi pentru procesele electorale”, avertizează autorii raportului.

„Donald Trump greşeşte atunci când contestă importanţa centrală a NATO pentru securitatea Statelor Unite. Pe cont propriu, Statele Unite sunt o naţiune puternică. Dar Canada şi aliaţii europeni extind şi amplifică puterea Statelor Unite în moduri pe care Rusia şi China – care au puţini aliaţi – nu le pot egala. Doar accesul Statelor Unite la bazele aeriene şi navale din Europa aduce forţele americane mai aproape de Orientul Mijlociu, de Africa şi de zone din Asia.

Statele Unite sunt în mod substanțial mai puternice în cadrul NATO decât ar fi pe cont propriu. Există dovezi ample că preşedintele Donald Trump nu înţelege şi, în mod categoric, nu apreciază acest aspect strategic referitor la NATO”, subliniază experţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *