Raportul Muller, un document crucial pentru viitorul politic al lui Donald Trump

Americanii şi clasa lor politică profund divizată aşteptau duminică să afle concluziile procurorului special Robert Mueller în ancheta rusă, un document cricial pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care intenţionează să candideze la al doilea mandat în 2020, relatează AFP. Potrivit mai multor publicaţii, acest document, aşteptat cu febrilitate în weekend, ar urma să fie trimis Congresului duminică. Discretul şi metodicul Mueller a predat vineri raportul, la finalul unei anchete de 675 de zile ce a ţinut Statele Unite cu sufletul la gură, amintind de ancheta Watergate, care l-a împins pe Richard Nixon să demisioneze în august 1974.

Procurorul special Robert Mueller a trimis procurorului general raportul care încheie ancheta de doi ani privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Ministerul justiție a publicat scrisoarea procurorului general, William Barr, care confirmă primirea raportului. Este adresată unor membri ai Congresului, pe care Barr îi anunță că s-ar putea, „chiar la acest sfârșit de săptămână”, să comunice Congresului concluziile principale ale raportului.

Însă, după mai bine de 24 de ore, cel mai mare mister continuă să învăluie documentul. Casa Albă a repetat că nu a fost informată despre conţinut, iar niciun ales nu a avut acces la el. El urmează să răspundă la două întrebări, şi anume echipa lui Trump a lucrat mână în mână cu Moscova în campania americană din 2016? iar al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a încercat apoi să obstrucţioneze justiţia? De obicei prompt să reacţioneze cu privire la acest caz care îi otrăveşte preşedinţia de peste doi ani, Donald Trump, care îşi petrece acest weekend cu familia la clubul său de la Mar-a-Lago, nu a scos, pentru moment, un cuvânt.

”El e bine”, a răspuns purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, întrebat care este starea de spirit a preşedintelui american, care şi-a petrecut sâmbăta la terenul său de golf de la West Palm Beach, ăn Florida. De luni de zile, el denunţă neobosit o ”vânătoare de vrăjitoare” vizând să-l discrediteze – a folosit aceastăexpresie de peste 180 de ori pe Twitter. În urmă cu trei zile, el a pus în mod deschis la îndoială legitimitatea anchetei, luându-şi baza electorală ca martor. ”Este destul de extraordinar ca atunci când ai câştigat o mare victorie, să vină cineva şi să redacteze un raport venit de nicăieri”, a tunat el. ”Explicaţi-mi asta, pentru că alegătorii mei nu o înţeleg iar eu nu o înţeleg”.

Acum este la latitudinea procurorului general Barr, a ministerului justiției, Congresului și Casei Albe, cât din acest raport va fi făcut public. Prin lege, Mueller este obligat să predea raportul procurorului general, iar Barr declarase anterior că vrea să facă publice cât mai multe informații din raport. În scrisoarea trimisă congresmenilor, Barr precizează că-și dorește „cât mai multă transparență”. Barr are o marjă foarte mare de decizie, când vine vorba despre ce și cât din raport va fi făcut public. În Congres nu sunt puțin cei care se tem că administrația Trump va încerca acum să facă presiuni pentru ca părțile cele mai compromițătoarea din raport să nu iasă la lumină. „Vrem tot raportul, vrem raportul acum, înainte ca președintele să-l poată edita”, a declarat la CNN, Eric Swalwell, membru democrat al Camerei Reprezentanților.

La începutul lunii, Camera a votat cu 420 de voturi pentru și nici unul împotrivă, să ceară ca întregul raport să fie publicat – un gest rar de unanimitate între democrați și republicani. Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Shumer, au declarat, de asemeni, că este crucial ca întreg raportul să fie public, fără vreo intervenție din partea Casei Albe. Avocatul personal al președintelui, pe de altă parte, a declarat că echipa de avocați a lui Trump vrea să vadă raportul înainte de publicarea concluziilor acestuia.

Din 2017, echipa lui Mueller anchetează rolul jucat de Rusia în alegerile prezidențiale americane cât și posibila cooperare între colaboratori ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși.

Mueller a anchetat și dacă președintele a încercat să obstrucționeze investigația pe care el a condus-o.

În cursul anchetei, echipa lui Mueller a pus sub acuzație zeci de persoane și instituții, dar nici unul din dosare nu este legat direct de o posibilă colaborare a echipei de campanie a lui Trump cu Rusia. Printre cei acuzați s-au numărat primul consilier pe probleme de securitate națională Michael Flynn, un fost șef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, și un consilier apropiat al președintelui, Roger Stone.

Ancheta lui Mueller a cercetat și activitatea unor agenți ai serviciilor ruse de informații în legătură că datele furate din computerele campaniei prezidențiale democrate, publicate ulterior de WikiLeaks.

Trump a declarat în repetate rânduri că ancheta condusă de Robert Mueller este numai o „vânătoare de vrăjitoare” și a negat categoric orice colaborare cu oficiali ruși, în contextul alegerilor prezidențiale din 2016 pe care le-a câștigat în fața contracandidatei democrate, Hillary Clinton, fost secretar de stat.

Nu se știe încă ce conține raportul dar se poate specula, ce consecințe ar putea avea, relatează corespondentul Europei Libere la Washington: S-ar putea să ducă la noi puneri sub acuzare, deși potrivit unor relatări de presă, se pare că este puțin probabil.

S-ar putea ca raportul să descrie modul în care colaboratori ai președintelui Donald Trump au încercat să colaboreze cu Rusia pentru a asigura victoria acestui în alegerile prezidențiale din 2016.
Donald Trump

S-ar putea să conțină acuzații la adresa președintelui Trump că ar fi încercat să obstrucționeze o anchetă a Biroului Federal de Investigații, FBI, atunci când l-a demis pe directorul FBI, James Comey în mai 2017. A fost evenimentul care a dus la numirea procurorului special Robert Mueller.

S-ar putea că conțină informații despre acte care chiar dacă nu reprezintă o faptă penală, sunt suficient de grave pentru a justifica deschiderea unor anchete în Congres.

S-ar putea însă ca toate acestea să rămână pure speculații.

Indiferent de ce anume conține raportul, acesta va influența ultimii doi ani ai administrației Trump și ar putea fi un element cheie în decizia lui Trump de a candida sau nu pentru un al doilea mandat în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *