Răspunsul UE la propunerile Rusiei privind garanţiile de securitate

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a anunţat joi că a răspuns „în numele statelor membre ale UE” la scrisorile pe care şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, le-a trimis individual fiecărei ţări membre şi în care le-a cerut să-şi precizeze poziţiile, separat, cu privire la criza privind Ucraina, transmite EFE.

„Am răspuns în numele statelor membre ale UE la scrisorile pe care le-au primit din partea ministrului Lavrov”, a transmis Borrell prin intermediul contului său de Twitter.

Reprezentanţa permanentă a Rusiei la Uniunea Europeană a confirmat pe pagina sa web că UE a transmis un răspuns la propunerile Moscovei privind securitatea europeană în numele celor 27 de miniştri de externe europeni, transmite Reuters.

Anterior, Lavrov a declarat că un răspuns colectiv din partea UE la propunerile Rusiei se va solda cu întreruperea negocierilor, dar a insistat că Moscova este în favoarea diplomaţiei în vederea detensionării crizei referitoare la Ucraina.

Federaţia Rusă doreşte ca Ucraina să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri, potrivit Interfax.

Se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia prin satisfacerea câtorva condiţii, a spus Zaharova, menţionând printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor şi echipamentului primite de Kiev în ultimul din străinătate în afara teritoriului Ucrainei şi renunţarea participării acesteia la orice fel de exerciţii militare împreună cu NATO.

„Suntem convinşi că este posibilă o dezescaladare legată de Ucraina şi încă destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie să fie suspendate livrările de arme către Ucraina, să fie rechemaţi instructorii şi consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, să înceteze orice exerciţii comune între forţele armate ucrainene şi NATO, precum şi să fie scoase în afara Ucrainei toate armele şi echipamentele primite până acum de Kiev”, a declarat Maria Zaharova, citată de Interfax.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit şi la exerciţiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 şi 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei şi Belarusului. „În cursul acestor exerciţii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit şi SUA, precum şi a dronelor turceşti Bayraktar”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Evocând numele de cod al exerciţiilor ucrainene „Snowstorm-2022“, Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Puşkin, cu acelaşi nume. La celebrul poet rus Aleksandr Puşkin, personajul principal se rătăceşte din cauza viscolului şi nu mai ajunge la biserica unde îl aştepta iubita sa, care fugise de acasă.

„Dacă vorbim despre securitate regională într-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, între altele, să anunţe că renunţă la politica „ruşilor deschise”, iar Ucraina să revină la statutul său de ţară neutră, în afara blocurilor militare, statut proclamat în Declaraţia privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990″, a susţinut reprezentanta MAE rus în aceeaşi conferinţă de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.