Război total. Rusia se alătură Chinei și impune taxe suplimentare SUA

Rusia a anunțat că impune tarife suplimentare pe anumite produse americane, ca răspuns la decizia administrației Trump de a mări substanțial tarifele pentru importul de oțel și aluminiu. Ministrul rus pentru dezvoltare economică, Maxim Oreșkin a precizat că este vorba de tarife care variază între 25% și 40% pe echipamente pentru construcții, pentru sectorul energetic, pentru exploatarea zăcămintelor și producerea de fibre optice.

În prima etapă, volumul taxelor suplimentare la importurile de mărfuri americane va constitui 87,6 milioane de dolari pe an — ceea ce reprezintă o compensare la care Rusia are dreptul, conform regulilor OMC. Alte 450 milioane urmează să fie colectate în următorii trei ani în cazul în care OMC va decide că noile măsuri ale SUA contravin regulilor stabilite.

Tot vineri, Statele Unite și China au impus, reciproc, noi tarife pe importuri în valoare de 34 de miliarde de dolari iar Beijingul a acuzat administrația americană că ar fi lansat „un război comercial la scară internațională”.

Războiul capetelelor  de porc

Capete de porc, fistic sau whisky marca Jack Daniel’s sunt numai câteva dintre produsele americane aflate pe lunga listă vizată de tarife vamale suplimentare chineze şi care ar putea afecta schimburile comerciale între primele două economii mondiale, transmite AFP.

Potrivit unei liste publicate înainte de debutul ostilităţilor de Ministerul chinez al Comerţului, mai multe produse americane precum soia, automobilele sau sorgul sunt vizate de Beijing. Însă există şi produse mai surprinzătoare care vor intra mai greu pe piaţa chineză pentru a ajunge la cei 1,4 miliarde de consumatori chinezi.

Picioarele şi capetele de porc, refuzate de majoritatea americanilor, se vând foarte bine în China, anul trecut generând o sumă de 251 milioane de dolari.
Fisticul, un produs vedetă al statului California, este prezent şi el pe lista nucilor şi fructelor vizate de Beijing. China consumă aproape jumătate din fisticul exportat de SUA, potrivit firmei de consultanţă Panjiva. În total, exporturi în valoare de 175 milioane de dolari de fistic şi alte nuci americane sunt vizate.

Gelatinoase, cu multe oase şi puţină carne, picioarele de pui nu au prea mulţi amatori în SUA. Însă în loc să le arunce la gunoi, producătorii americani le exportă spre China, unde sunt foarte apreciate. Un alt produs este somonul. Anul trecut exporturile de somon american în China au crescut cu 176% până la 171 milioane de dolari.

De asemenea, în fiecare lună, în medie, cinci nave încărcate cu 120 de tone de whisky Jack Daniel’s pleacă din SUA cu destinaţia China, potrivit Panjiva. De la Beijing şi până la Shanghai, clienţii barurilor şi localurilor la modă consumă în principal whisky american.

Rusia a atacat SUA la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în legătură cu tarifele vamale adiționale introduse de SUA la importurile de oțel și aluminiu, la sfârșitul lunii trecute. „Motivul plângerii au devenit multiplele încălcări ale regulilor OMC de către SUA prin introducerea respectivelor măsuri. Pe lângă Rusia, SUA a fost atacată de China, India, Uniunea Europeană, Canada, Mexic și Norvegia”, anunță serviciul de presă al ministerului rus al Dezvoltării Economice,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *