Războiul comercial SUA-UE riscă să reizbucnească

Preşedintele american Donald Trump a respins joi propunerea Uniunii Europeană de a elimina tarifele vamale la maşini şi a afirmat că politicile comerciale ale UE sunt „aproape la fel de rele ca cele ale Chinei”.

„Nu este suficient de bună”, a declarat Trump despre oferta Bruxellesului. „Obiceiul consumatorilor lor este să cumpere maşinile lor, nu să cumpere maşinile noastre”, a adăugat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Bloomberg.

Declaraţia lui Trump vine la doar câteva ore după ce Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a declarat în Parlamentul European că UE ar fi „dispusă să reducă la zero taxele vamale, toate taxele, dacă şi SUA fac la fel”. „UE este aproape la fel de rea precum China, doar că mai mică”, a mai afirmat preşedintele SUA.

Preşedintele american a cerut Departamentului Comerţului de la Washington să analizeze dacă importurile auto periclitează securitatea naţională, invocând acelaşi motiv folosit pentru impunerea de tarife la importurile de oţel şi aluminiu. Preşedintele a indicat că ar putea impune tarife de până la 25% pentru autovehicule fabricate în străinătate.

În luna iulie, în contextul negocierilor privind comerţul între SUA şi UE, Trump a fost de acord să nu impună taxe noi la importurile auto din Blocul comunitar.

Cecilia Malmstrom a vorbit joi în Parlamentul European despre un grup de lucru SUA-UE va stabili cum ar putea fi eliminate taxele vamale pentru produse industriale, semnalând însă existenţa unor „divergenţe profunde” între cele două părţi.

„Nu negociem nimic, avem un grup de lucru. Avem divergenţe profunde cu State Unite privind politicile comerciale”, a declarat Malmstrom, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

„Nu împărtăşim părerea SUA că războaiele comerciale sunt bune şi uşor de câştigat”, a adăugat oficialul european, făcând referire la tensiunile comerciale între Washington şi Beijing.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat vineri că Uniunea Europeană va adopta contramăsuri dacă înţelegerea făcută cu Donald Trump în iulie, privind reducerea tarifelor vamale, nu va împiedica SUA să impună taxe noi la autovehicule, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Juncker a afirmat pentru postul german ZDF că UE nu va lăsa pe nimeni să îi determine politicile comerciale. Acesta a afirmat că dacă Washingtonul va încălca înţelegerea din luna iulie şi va impune astfel de taxe suplimentare, atunci şi Blocul comunitar „va face acelaşi lucru”.

Jean-Claude Juncker şi Donald Trump au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale în comerţul transatlantic, în luna iulie, adăugând şi că vor încerca să „rezolve” de asemenea şi problema tarifelor impuse la importurile de oţel şi aluminiu.
În luna martie, Donald Trump a anunţat tarife mai mari cu 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *