Războiul comercial transatlantic. UE și SUA se amenință cu noi creșteri de taxe vamale

Uniunea Europeană a avertizat Statele Unite că impunerea de taxe vamale pe maşini şi piese auto va afecta industria auto europeană şi că, probabil, vor fi implementate contramăsuri reprezentând taxe de 294 de miliarde de dolari asupra importurilor din America, informează Reuters.

Într-o scrisoare adresată autorităților americane, Comisia Europeană estimează că produse americane în valoare de până la 294 miliarde dolari (19% din exporturile americane în 2017) ar putea fi afectate de măsurile luate de Uniunea Europeană și de ceilalți parteneri comerciali ai Statelor Unite, informează AFP care a intrat în posesia unei copii a documentului.

Pentru a-şi susţine avertismentul, Uniunea Europeană a precizat că taxele vamale nu ar putea fi justificate şi că nu ar avea niciun raţionament economic. În plus, se precizează şi faptul că producţia de maşini din Statele Unite a companiilor europene ajunge la aproape 2,9 milioane de unităţi şi că, în acest fel, sunt susţinute 120.000 de locuri de muncă. Numărul de locuri de muncă ar creşte până la 420.000 în situaţia în care ar fi luate în calcul şi reprezentanţele auto şi centrele de vânzare de piese auto.

De asemenea, Uniunea Europeană a mai precizat şi că o eventuală taxare cu 25% a importurilor de maşini şi piese auto ar avea un impact negativ iniţial de 13-14 miliarde de dolari asupra PIB-ului american, fără să aibă concomitent vreun impact pozitiv asupra balanţei sale comerciale.

Nu în ultimul se arată în scrisoarea UE, legătura dintre industria automotive şi securitatea naţională este „slabă”.

Potrivit Reuters, în 2017, exporturile UE de maşini în Statele Unite au totalizat 37,4 miliarde de euro (43,6 miliarde de dolari), în timp ce importurile au totalizat doar 6,2 miliarde de euro.

Scrisoarea CE vine într-un context deosebit de tensionat, în timp ce Trump a acuzat UE, duminică seara, că a „a provocat SUA, probabil, la fel de mult rău ca și China” în domeniul comerțului.

Pe 22 iunie, Donald Trump a amenințat că va impune taxe  vamale de 20% pentru automobilele din UE importate în Statele Unite. Aceast război al taxelor pare fără sfârșit și fără învingători și este o replică la intrarea în vigoare a tarifelor suplimentare impuse în Europa la zeci de produse din SUA ca răspuns la taxele de 25% la oțel și 10% la aluminiu impuse de Statele Unite majorității țărilor lumii, inclusiv unora dintre aliații lor.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *