Războiul din Ucraina. Rușii au adus baterii de rachete S-300 pe Insula Șerpilor

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră „Kalibr” se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-şi consolida capul de pod în Insula Şerpilor, unde Rusia a trimis unităţi suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acţiune.

Invadatorii ruşi au instalat în Insula Şerpilor mai multe echipamente şi tehnică militară, iar lângă insulă se află deja două nave ale Federaţiei Ruse, semnala zilele trecute agenţia de presă ucraineană.

Acestea pot fi văzute în imaginile din satelit de pe Planet.com şi Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

„Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părţii de nord-vest a Mării Negre. Aceasta dezminte încă o dată declaraţiile Federaţiei Ruse despre aşa-numitele ‘coridoare umanitare pentru cereale’ pentru deblocarea portului Odesa”, afirmă şeful administraţiei militare din regiune.

„Nu se poate avea încredere în niciun cuvânt al Rusiei: au minţit, mint şi vor continua să mintă”, susţine Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

„O barjă rusească mare cu o macara şi o ambarcaţiune de debarcare au fost zărite lângă Insula Şerpilor în Ucraina. Se văd mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Această barjă a făcut mai multe curse spre insulă în ultimele săptămâni”, se menţionează în nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al forţelor ucrainene, ruşii ar încerca să organizeze operaţiuni de salvare şi recuperare în apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundată recent de armata ucraineană aici, pentru a o tracta în Crimeea şi a o repara.

În acelaşi timp, armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat câteva acţiuni de contraatac în sudul ţării, în zonele controlate de trupele ruse, reuşind să preia controlul asupra mai multor aşezări, potrivit EFE.

„În sudul Ucrainei, situaţia rămâne dinamică şi tensionată. Ocupanţii şi-au intensificat bombardamentele, inclusiv asupra unor cartiere civile, dar, ca urmare a contraofensivei ucrainene din zonă, panica se extinde printre invadatori”, susţine Comandamentul operativ Sud al forţelor ucrainene.

„Inamicul menţine unele dintre poziţiile ocupate, dar nu realizează niciun avans major şi, prin urmare, se concentrează asupra atacurilor cu artilerie, mortiere şi aeriene”, potrivit acestuia.

Forţele ruse au atacat luni în două rânduri poziţii ucrainene cu două elicoptere Mi-24 în regiunea Nikolaiv (Mikolaiv). Mai multe aşezări din zonă au fost lovite în trei rânduri de tiruri de artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune (MLRS), făcând cel puţin patru răniţi, conform surselor ucrainene.

De asemenea, ruşii au atacat „cartiere rezidenţiale şi unităţi industriale din Nikolaiv şi în jurul acestuia, distrugând o moară, o fabrică de procesare a cărnii, mai multe case şi un sistem de alimentare cu apă”, se arată într-un buletin cu situaţia la zi de pe front.

„În urma unei ofensive reuşite a armatei ucrainene (…), inamicul a fost alungat din satul Nikolaivka din nordul regiunii Herson. Această situaţie a provocat panică în rândul unităţilor ruse din regiune”, susţine Comandamentul operativ Sud.

În acelaşi timp, atacurile cu rachete şi artilerie ucrainene au neutralizat 78 de invadatori şi au distrus, de asemenea, opt tancuri de luptă, două obuziere, un tun autopropulsat, două sisteme de rachete Grad MLR, cinci vehicule blindate de luptă şi două camioane militare.

Forţele ruse încercă să încercuiască trupele ucrainene în Doneţk şi Lugansk

Ministerul Apărării din Ucraina spune că forţele ruse efectuează lovituri de artilerie de-a lungul unei mari părţi a frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk, în timp ce încearcă să spargă poziţiile defensive ucrainene, potrivit CNN. Serhii Gaidai, şeful Administraţiei Regionale Lugansk, a declarat că, deşi toate părţile regiunii Lugansk aflate încă sub control ucrainean sunt atacate, „situaţia de la Severodoneţk este cu adevărat cea mai dificilă”.

Severodonețk, ocupat parțial de trupele rusești

Trupele rusești au preluat parțial controlul asupra orașului Severodonețk din estul Ucrainei, unde luptele intense de stradă continuă, iar mii de civili sunt prinși în focuri încrucișate, în orașul devastat, având nevoie urgentă de ajutor.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că situația în regiunea Donbas din estul Ucrainei, bombardată de săptămâni întregi, este „extrem de dificilă”, Rusia concentrându-și acolo „puterea maximă de luptă” a armatei sale.

O parte din Severodonețk este „deja controlată de armata rusă”, iar trupele rusești se „mișcă treptat spre centrul orașului”, a declarat Serhei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, pe 31 mai.

Primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a declarat la televiziunea națională că rușii controlează „aproximativ jumătate” din oraș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *