Războiul informațional turat la maxim de Moscova: mercenari americani pregătesc o provocare cu o „substanță chimică necunoscută” în Donbas

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a decarat, marți 21 decembrie, că grupuri militare private americane au staționat trupe în regiunea Donețk din estul Ucrainei și pregătesc o „provocare folosind o substanță chimică necunoscută”.

Declarațiile lui Șoigu au venit în timpul unei reuniuni a Ministerului Apărării la Moscova, pe fondul temerilor crescânde că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina.

„Am identificat prezența a peste 120 de membri ai grupărilor de mercenari americani în orașele Avdiivka și Krasni Liman pentru a comite provocări… Citerne pline cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdeevka și Krasni Liman pentru a comite provocări”, a declarat Șoigu citat de agenția de știri rusă TASS.
Şoigu, considerat un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a criticat, de asemenea, SUA pentru tensiunile crescute în apropierea graniţei cu Rusia.

„Statele Unite își consolidează prezența militară la granițele ruse. În țările din Europa de Est, unități americane cu un număr total de aproximativ 8.000 de militari sunt dislocați pe bază de rotație”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi un răspuns „militar şi tehnic” în cazul în care rivalii săi occidentali nu vor pune capăt politicii lor considerată ameninţătoare de către Rusia, pe fondul creşterii tensiunilor în jurul Ucrainei, informează AFP.

„În cazul menţinerii liniei foarte clar agresivă a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri de represalii militare şi tehnice adecvate”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei intervenţii în faţa cadrelor armatei ruse şi ale Ministerului Apărării.

Departamentul de stat al SUA și-a prelungit luni atenționarea de călătorie pentru Ucraina, avertizându-și cetățenii cu privire la amenințarea militară sporită pe care o reprezintă Rusia pentru această țară și îndemnând pe oricine intenționează să viziteze Ucraina să se răzgândească, informează Agerpres.

Guvernul american, care a emis anterior o notificare de călătorie de gradul 4 cu privire la Ucraina, plasând-o pe lista țărilor cu cel mai ridicat risc din cauza noului tip de coronavirus, a subliniat în noua sa notificare că „cetățenii americani ar trebui să fie la curent cu informațiile conform cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”.

Amenințarea unui conflict între Rusia și Ucraina a escaladat în ultimele săptămâni, SUA și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) acuzând Rusia că ar comasa trupe la frontiera sa cu Ucraina.

La rândul său, Moscova cere să se pună capăt extinderii NATO spre est și a cerut recent garanții de securitate din partea organizației în schimbul dezescaladării situației de la frontiera cu Ucraina.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ”Tratat între SUA și Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate” și ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse și a statelor membre” ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunțarea la orice nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfășoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, iar Statele Unite și Rusia să renunțe fiecare la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte și să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.