Războiul israeliano-palestinian. Neputința mai-marilor lumii

Palestinienii au declanșat ieri o grevă generală în Israel și în teritoriile Autorității Palestiniene, în special în cele ocupate de Israel, iar ciocniri au avut loc până și în Ierusalim. Multe puncte de control, checkpoints, au fost atacate de grupuri de tineri palestinieni. Mulți analiști sunt convinși că Beniamin Netanyahu e gata să mențină actuala ofensivă militară, care durează de 10 zile, vreme de încă două săptămâni, până va trece data limită de 2 iunie acordată șefului opoziției, Yair Lapid, pentru a forma un guvern. Trecută acea dată, Israelul va trebui să organizeze noi alegeri, a cincea oară din aprilie 2019 încoace. Haaretz scrie că poliția israeliană i-a provocat pe palestinieni, aruncând grenade în moscheea al-Aqsa și stropind manifestanții cu o apă împuțită care a făcut să miroasă insuportabil împrejurimile moscheii. Dar până și ziarul conservator Israel Hayom consideră că ceea ce face Netaniahu consistă în „a turna gaz peste foc”, pentru a putea poza în salvator al națiunii. În acest timp, nicio initiativa diplomatică pentru stoparea conflictului nu a avut succes.

Pentru moment nu se poate vorbi despre o accalmie în noul conflict deschis dintre enclava Gaza și Israel, dar se multiplică iniţiativele internaţionale de pace. Consiliul de securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se reunește pentru a patra oară pe marginea acestei crize, miniștrii de externe europeni se consultă prin teleconferinţă, Franţa sprijină o încercare de mediere a Egiptului. Statele Unite ale Americii se văd obligate la rândul lor să intervină sub presiune internaţională dar și internă.

De la izbucnirea violenţelor președintele Emmanuel Macron s-a întreţinut prin telefon cu premierul israelian Benjamin Netaniahu precum și cu șeful autorităţii palestiniene Mahmud Abas. Seful statului francez, ca și mulţi alţi lideri occidentali, a adoptat o linie echilibrată : atacurile organizaţiei teroriste Hamas asupra Israelului sunt inacceptabile, statul Israel are dreptul să se apare, dar răspunsul său militar trebuie să fie proporţionat.

Dar distrugerea, de către armata israeliană, a clădirii din Gaza unde funcţiona canalul de televiziune al-Jazeera și agenţia de știri Associated Presse suscită o ușoară ridicare a tonului. Din mai multe capitale i se cere Israelului să se explice în legătură cu acest bombardament.

Președintele egiptean Abdel Fattah-Al-Sissi s-a deplasat personal la Paris în contextul unui summit legat de ștergerea datoriilor externe ale ţărilor africane. Egiptul, prin poziţia sa geografică și prin contactele pe care le are atât cu Israelul cât și cu palestinienii, și-a asumat și în trecut rolul de mediator. ONU sprijină iniţiativa Egiptului la care s-au asociat și Iordania și emiratul Qatar, acesta din urmă fiind poate principalul finanţator al Organizaţiei Hamas.

Nimeni însă nu vorbește despre un veritabil plan de pace, doar de încetarea focului. Atitudinea ezitatntă față de acest conflict a președintelui SUA Joe Biden a adâncit diviziunile apărute rândurile Partidului Democrat în legătură cu atitudinea Americii faţă de Israel. Unii democraţi consideră că sprijinul necondiţionat al lui Joe Biden faţă de politica lui Netaniahu nu mai este acceptabil. Credibilitatea lui Joe Biden este de fapt în joc dat fiind că la începutul mandatului său a declarat că va pune un mai mare accent pe respectarea drepturilor omului în lume. Senatorul Bernie Sanders se întreabă de ce nu se vorbește și despre drepturile palestinienilor. „Dacă Israelul are dreptul absolut de a trăi în pace și securitate, și palestinienii au acest drept. Dacă Statele Unite doresc să fie o voce credibilă în materie de drepturi ale omului pe scena mondială, noi trebuie să respectăm aceste norme într-o manieră coerentă, chiar dacă din punct de vedere politic ne va fi dificil. Trebuie să recunoaștem că drepturile palestinienilor sunt importante”, a scris Sanders.

Unii militanţi democraţi fac acum o paralelă între lupta împotriva rasismului și cauza palestiniană, de unde și această expresie utilizată de Bernie Sanders, „Palestinian lives matter” (vieţile palestinienilor contează, tot așa cum black lives matter).

Analistul Renaud Girard afirmă, citat de Le Figaro: „Este ciudat cum un om atâ de inteligent precum Netaniahu nu reușește să înţeleagă o realitate matematică legată de bomba demografică arabă.” Ceea ce explică Renaud Girard este că Israelul are tot interesul de a crea un stat palestinian, pentru că altfel într-un viitor nu prea îndepărtate arabii israelieni vor fi tot mai numeroși, iar Israelul va deveni un stat binaţional, deci cu totul altceva decât au visat părinţii sionismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *