Războiul taxelor declanșat de Trump nu este văzut cu ochi buni nici în SUA
Camera de Comerţ din Statele Unite, cel mai mare grup de lobby de afaceri din ţară şi un aliat tradiţional al Partidului Republican, a lansat luni o campanie împotriva taxelor vamale aplicate de preşedintele Donald Trump, scrie agenția Reuters.
Campania de lobby va analiza impactul pe care măsurile de retorsiune dispuse de Uniunea Europeană, China, Canada sau Mexic îl vor avea asupra companiilor şi locurilor de muncă din Statele Unite.
„Actuala Administraţie ameninţă să submineze progresele economice pe care le-a obţinut atât de greu. Trebuie să încercăm să obţinem relaţii comerciale libere şi corecte, dar nu acesta este modul prin care să facem acest lucru“, a declarat Tom Donohue, preşedintele Camerei de Comerţ din SUA.
Camera de Comerţ susţine că Trump riscă declanşarea unui război comercial global care ar afecta consumatorii americani. Însă, conform analizelor elaborate de Camera de Comerţ din SUA, efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump ar putea fi următoarele: în Louisiana, există riscuri vizând 553.000 de locuri de muncă şi asupra exporturilor în valoare de 5,3 miliarde de dolari; în Alabama, Camera de Comerţ estimează riscuri asupra a 567.500 de locuri de muncă şi asupra exporturilor în valoare de 3,6 miliarde de dolari; în Dakota de Sud, sunt expuse riscurilor 130.000 de locuri de muncă şi exporturi în valoare de 129 de milioane de dolari.
Camera de Comerţ a SUA a constatat că exporturi din Texas, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, ar putea fi ţinta unor tarife de retorsiune, din care 1,6 miliarde de dolari din partea Mexicului şi 1,4 miliarde de dolari din partea Chinei.
Camera mai anticipează că va cheltui milioane de dolari pentru alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc în acest an, pentru a susţine candidaţi care sunt pentru libertatea comerţului, imigraţie şi taxe scăzute. Grupul a susţinut deja candidaţi la alegerile republicane primare care au aceste obiective.
Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta opiniile Camerei de Comerţ, care are trei milioane de membri.
Camera de Comerţ a colaborat în mod tradiţional, de-a lungul timpului, cu preşedinţii republicani şi a apreciat reforma fiscală a preşedintelui Trump. Dar tensiunile comerciale în creştere au provocat o distanţare în relaţiile cu preşedintele.
Potrivit datelor sondajelor de opinie prezentate de site-ul Axios.com, rata de aprobare a politicilor lui Donald Trump este cea mai ridicată în statele Louisiana, Alabama şi Dakota de Sud.
Trump a introdus tarife pentru produse în valoare de miliarde de dolari provenite din China, Canada, Mexic şi Uniunea Europeană, afirmând că acestea sunt necesare pentru a echilibra dezechilibrele comerciale.
Aceste state au reacţionat. Vineri, Canada a anunţat tarife punitive pentru bunuri americane de 12,6 miliarde de dolari, ca reacţie la tarifele americane aplicate pentru importurile de oţel şi aluminiu.
China ar urma să impună o taxă de 25% pe importurile de soia, iar Mexicul o taxă pe importurile de carne de porc. UE va aplica tarife pentru produse americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari, între care bourbon şi motociclete Harley Davidson.
Harley-Davidson îl sfidează pe Trump
Harley-Davidson, cunoscuta companie producătoare de motociclete, emblemă a Americii, a devenit o victimă a războiului comercial lansat de Donald Trump. Conducerea firmei a anuntat că doreşte să-şi mute o parte din producţie pentru a evita taxele impuse de la Bruxelles, drept răspuns la cele dictate de Washington. Grupul vinde în Europa aproximativ 40.000 de motociclete pe an, aceasta fiind cea de-a doua mare piaţă după Statele Unite.
Celebra marca de motociclete, veche de 115 de ani, s-a plâns că taxele vamale europene, majorate de la 6% la 31% cresc preţul de vânzare cu amănuntul al fiecărui exemplar în medie cu 2200 de dolari.
„Harley-Davidson consideră că suplimentarea costurilor de producţie, transpusă spre comercianţii direcţi, ar avea un impact imediat şi de durată asupra activităţilor de afaceri“, a comunicat luni compania americană.
Donald Trump s-a arătat surprins de faptul că tocmai Harley Davidson este prima „care ridică steagul alb“.
Organizaţia Mondială a Comerţului, în vizor
Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) că SUA vor „face ceva“ dacă nu vor fi tratate corect, scrie Reuters.
Trump a declarat, în timpul unui discurs alături de premierul olandez, Mark Rutte, la Casa Albă că „OMC a tratat Statele Unite foarte rău“ şi că speră „că îşi vor schimba comportamentul”.
Statele Unite „au parte de un dezavantaj major privind OMC. Şi nu plănuim nimic acum, dar dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva”, a afirmat Trump, fără să ofere detalii.
Comentariile sale vin după ce site-ul de ştiri Axios a informat că administraţia Trump a redactat un proiect de lege care i-ar permite lui Trump să crească taxele după cum doreşte şi să negocieze taxe speciale pentru fiecare ţară în parte, două elemente care încalcă regulile OMC.
Ssecretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump se concentrează pe rezolvarea problemelor de pe piaţa de schimb globală, nu să iasă dintr-o organizaţie care a fost o bază a sistemului de schimb global de după război.