Războiul taxelor transatlantice. Miniștrii comerțului din UE discută la București lansarea unor negocieri comerciale cu SUA

Miniștrii din UE încep astăzi discuții despre cum și când să lanseze negocierile pe teme comerciale cu Statele Unite, în condițiile în care președintele Donalt Trump ar putea impune tarife importurilor de mașini din Europa dacă europenii întârzie prea mult.

Discuțiile miniștrilor comerțului din UE vor avea loc vineri la București, întrucât România deține președinția rotativă a blocului cu 28 de membri. Potrivit agenției Reuters, Germania este dornică să înceapă discuțiile cu americanii de îndată, în vreme ce Franța are rezerve față de orice dialog cu Trump. Statele Unite și UE au ieșit dintr-un prim impas comercial de câteva luni vara trecută, când Trump s-a declarat de acord să amâne tarifele pe automobile europene de dragul discutării unor noi înțelegeri comerciale transatlantice.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat marţi că va urma cea mai dificilă parte a negocierilor comerciale dintre Europa şi Statele Unite, iar discuţiile se vor concentra pe reducerea tarifelor aplicate bunurilor industriale, pentru a creşte şansele unui acord, transmite Reuters.

”În ultimele săptămâni şi luni am observat cu îngrijorare că Statele Unite îşi înăspresc politicile comerciale, că tensiunile sunt în creştere. Impactul poate fi observat deja în economia mondială, creşterea economică a încetinit”, a declarat Altmaier postului de radio Deutschlandfunk.

Întrebat despre riscul creşterii tarifelor americane pentru automobile, Altmaier a spus că nu acceptă argumentul că automobilele importate ar pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite.

Altmaier, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, a spus că reducerea tarifelor pentru automobile şi alte bunuri manufacturate ar trebui să fie subiectul principal al actualelor discuţii.

“Nu suntem încă acolo unde dorim să fim. S-ar putea să fi parcurs o treime din drum, va urma cea mai dificilă parte”, a spus Altmaier.

Ministrul a adăugat că este în favoarea reducerii tarifelor de import pentru automobile la acelaşi nivel în Statele unite şi în Europa, ”ideal la 0%”.

Ameninţarea cu tarife

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că ar putea impune tarife asupra automobilelor şi pieselor de schimb importate din Uniunea Europeană în cazul în care Washingtonul nu reuşeşte să încheie un acord comercial cu Bruxelles-ul, potrivit Deutsche Welle.

Comentariile au fost făcute miercuri în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.

“Negociem cu ei. Dacă nu încheiem un acord, atunci vom aplica tarife. A fost dificil cu UE o perioadă de timp, mulţi ani”, a declarat Trump reporterilor.

În prezent, Trump evaluează un raport al Departamentului Comerţului dacă vehiculele şi piesele de schimb importate reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite. În timpul discuţiei cu Trump, Kurz a declarat că doreşte să avanseze negocierile comerciale dintre cele două părţi şi să se asigure că războiul comercial dintre UE şi SUA “nu se amplifică”.

Furnizorii austrieci pentru producătorii auto germani ar putea suferi probabil mult de pe urma tarifelor, lucru pe care Kurz speră să îl evite, relatează Deutsche Welle.

Deşi Trump a afirmat că SUA şi Austria au o “relaţie comercială bună”, el a criticat deficitul comercial al SUA cu UE, susţinând că este foarte greu să închei un acord cu Bruxelles-ul.

Cei doi lideri nu au părut să fie pe aceeaşi linie în ceea ce priveşte comerţul, însă Kurz a lăudat poziţia pro-Israel adoptată de Trump, diplomaţia acestuia cu Coreea de Nord precum şi presiunea aplicată de liderul american asupra membrilor europeni ai NATO pentru creşterea cheltuielilor militare.

Trump a ameninţat că va aplica tarife asupra importurilor UE de automobile pentru a forţa blocul să acorde un acces mai mare produselor americane. În 2017, SUA a importat automobile, camioane şi piese de schimb în valoare de 340 miliarde de dolari (300 miliarde de euro).

Deşi producătorii americani ar beneficia de pe urma tarifelor pentru importurile auto din UE, măsura le-ar afecta probabil şi propriile afaceri.

Mulţi producători auto americani depind de piese importate care ar putea fi supuse tarifelor lui Trump, preţul lor urmând să crească. De asemenea, companiile americane ar fi supuse unor tarife punitive din partea UE.

Presiuni și pe dosarul produselor agricole

Oficialii americani au sporit joi presiunile asupra Uniunii Europene pentru a rezolva problemele din domeniul agriculturii, acesta fiind cel mai recent efort al autorităţilor SUA de a include produsele agricole în negocierile cu blocul comunitar, transmite Reuters.

Negociatorii UE susţin că nu vor să includă agricultura în discuţiile bilaterale, în cadrul negocierilor demarate de SUA pentru a obţine condiţii mai bune pentru comerţ. De asemenea, negociatorii din SUA vor să încheie un nou acord cu Japonia, iar săptămâna aceasta se întâlnesc cu negociatorii din China pentru un pact separat.

Adresându-se participanţilor la un forum organizat de Departamentul american al Agriculturii (USDA), Gregg Doud, negociatorul şef în domeniul agricol de la Biroul pentru politici comerciale al SUA, a afirmat că „este timpul ca UE să se implice în program” pentru a rezolva problemele legate de biotehnologie sau organismele modificate genetic (OMG).

„Nu-mi pot exprima frustrarea legată de agricultura europeană şi de modul în care ei discută despre probleme cum ar fi biotehnologia şi hormonii din carnea de vită. Politicienii lor, atunci când le pui o întrebare, răspund: ‘Ei bine, poate ar trebui să verific informaţia cu cei de la Greenpeace înainte de a răspunde'”, a declarat oficialul SUA.

Washingtonul susţine că procesul îndelungat din UE pentru aprobările în domeniul biotehnologiei încetinesc inovaţiile şi afectează accesul SUA la piaţa europeană.

Şeful statului american – Donald Trump – şi preşedintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker – au anunţat în iulie un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

Trump s-a angajat să reducă deficitul comercial al SUA pe relaţia cu UE, evaluat la 151 de miliarde de dolari.

În octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au acceptat să permită demararea negocierilor cu Washingtonul pentru majorarea importurilor de carne de vită fără hormoni din SUA, o decizie care ar putea reduce tensiunile comerciale transatlantice.

„Prin angajarea în acest proces fără întârziere, UE îşi demonstrează angajamentul de a intra într-o nouă fază în relaţia cu SUA”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

În prezent, Uniunea Europeană are o cotă anuală de 45.000 de tone pentru importul, fără tarife, de carne de vită fără hormoni, cotă care este pusă la dispoziţia tuturor exportatorilor din întreaga lume, pe principiul primul venit, primul servit.

Statele membre au dat un mandat Comisiei Europene să rezerve o parte din cota globală de import pentru SUA. Cu toate acestea, volumul total al importurilor de carne de vită nu poate fi majorat.

Disputa datează din 1981, când Uniunea Europeană a interzis utilizarea hormonilor de creştere în carnea de vită, inclusiv în carnea importată, ceea ce a determinat SUA să facă o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Până la urmă, UE şi SUA au ajuns în 2009 la un acord pentru o cotă de import de carne de vită fără hormoni. Însă, potrivit normelor OMC, cota trebuie pusă şi la dispoziţia furnizorilor non-americani

Conform datelor Federaţiei Exportatorilor Americani de Carne (USMEF), exporturile de carne ale SUA au scăzut anul trecut şi au crescut cele din Australia, Uruguay şi Argentina.

Diplomaţii UE susţin că Bruxellesul vrea să majoreze cota SUA de importuri de carne de vită fără hormoni la cel puţin 40-50%, dar Comisia Europeană va trebui să obţină sprijinul marilor furnizori – Australia şi Uruguay – pentru acest acord.

Acordul privind carnea de vită ar atenua tensiunile comerciale transatlantice, a declarat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *