Războiul vamal dintre SUA și China escaladează amenințând să afecteze comerțul mondial

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China s-a intensificat, vineri, odată cu intrarea în vigoare a unor tarife americane pentru produse chinezeşti în valoare de 34 de miliarde de dolari. China a răspuns impunând la rândul său taxe vamale pentru importurile americane, informează Reuters.

Noile tarife americane pentru importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari au intrat în vigoare vineri la ora 04:00 GMT (7.00 ora României).

Imediat, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang a anunțat că și China răspunde cu aceeași monedă.

Acesta nu a detaliat natura şi nici mărimea măsurilor de retorsiune, însă, anterior, autorităţilor de la Beijing avertizaseră că vor impune tarife vamale pentru importuri americane în valoare de 34 miliarde de dolari, răspunzând astfel punct cu punct la măsurile Washingtonului.

Citând surse din Administraţia vamală, agenţia de presă Xinhua precizează că tarifele vamale chineze au intrat în vigoare vineri, la ora locală 12.01 p.m. (04.01 GMT, 7.01 ora Roâniei). Xinhua precizează că tarifele impuse de China pentru importurile americane sunt de 25%, similar cu cele impuse de Washington pentru produsele chineze.

Trump amenință cu noi lovituri

Făcând referire la avertizările Chinei cu măsuri de retorsiune, Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite să escaladeze disputa prin introducerea de noi taxe vamale, în funcţie de reacţia Beijingului.

„Aveţi alte 16 miliarde de dolari în două săptămâni şi apoi, după cum ştiţi, avem 200 de miliarde în aşteptare, iar apoi după cele 200 de miliarde avem 300 de miliarde în aşteptare”, a afirmat Trump la bordul avionului prezidenţial, în timpul unui zbor spre statul Montana, informează agenţia Dpa.

„Un război comercial a început. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze în valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma să fie limitat. Dacă vor impune tarife pentru produse chineze în valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare nu doar asupra celor două economii ci şi asupra economiei mondiale şi lanţurilor globale de aprovizionare”, a apreciat Wang Jun, economist şef la Zhongyuan Bank. În urma acestor evoluţii, acţiunile şi yuanul au scăzut pe piaţa din China, influenţând negativ şi restul burselor asiatice.

Tarifele americane nu vor avea probabil un impact economic major imediat, dar există temeri că un conflict prelungit va afecta producătorii şi importatorii produselor incluse în măsuri şi ulterior comerţul mondial, investiţiile şi dezvoltarea.

”Companiile expuse la aceste tarife vor schimba ţara furnizoare, dacă vor putea, dacă nu vor transfera mai departe costurile tarifelor, sau vor reduce marjele”, a spus Jacob Parker, vicepreşedinte al operaţiunilor chineze la Consiliul pentru Afaceri SUA-China, în Beijing.

Joi, Ford Motor a anunţat că nu va majora preţurile importurilor modelelor Ford şi Lincoln în China. Ministerul chinez de Externe a apreciat vineri, într-un comunicat, că protecţionismul comercial şi acţiunile unilaterale reprezintă ”o viziune limitată” şi a cerut statelor europene să colaboreze cu China pentru protejarea sistemului comercial mondial.

China a acuzat joi Statele Unite că ”deschid focul” asupra lumii cu tarifele împotriva Chinei şi a partenerilor lor comerciali din America de Nord şi Europa. Conflictul comercial a agitat în ultimele săptămâni pieţele financiare, respectiv acţiunile, monedele şi comerţul mondial, de la cel cu soia şi până la cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *