Răzvan Nicolescu despre greva de la CE Oltenia: Dacă Guvernul nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri, salariile puteau fi marite cu peste 20%

Fostul Ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, explică, într-o postare pe Facebook, impactul negativ pe care noile taxe impuse de Guvern le au deja asupra companiilor din energie, în special a celor de stat. Nicolescu dă exemplul grevei de le Complexul Energetic Oltenia și susține că salariile angajaților ar fi putut fi mărite fără probleme cu 20% dacă Guvernul nu introducea noile taxe.
„Nu cred ca greva spontana de la Complextul Energetic Oltenia (CEO) va dura mult din motive de natura juridica.
Este adevarat ca oamenii de la CEO muncesc in conditii foarte grele pe salarii de 2500 RON, in timp ce unii soferi din administratie au salarii marite la peste 4000 RON. Nu prea este echitabil, iar oamenii vorbesc unii cu altii.
Conducerea societatii a anuntat ca ar putea creste anumite salariile cu 10-12%. Ce nu a spus nimeni este ca, daca OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri (aprox 65 mil RON impact anual pentru CEO), salariile puteau fi marite cu peste 20%, in conditiile in care fondul total de salarii al CEO este de aprox. 700 mil RON anual.
Unii angajati ai CEO sunt suparati ca banii platiti pentru aceasta noua taxa vor intra in conturile ANRE, in conditiile in care cadrul de reglementare din Romania sufera ca nu exista o piata de capacitate. O astfel de piata promisa de multi ani de reglementator si operatorul de transport ajuta foarte mult producatorii pe carbune in tari ca Polonia, fiind compatibila cu legislatia UE.
Cred ca la CEO prioritara ar trebui sa fie pastrarea unui numar cat mai mare din cele 15000 de locuri de munca existente. Fara modernizarea instalatiilor necesara atingerii standardelor de mediu si achizitia de certificate de CO2, inchiderea completa, rapida si fara solutii alternative a CEO reprezinta un risc semnificativ.
Unele lucruri chiar nu mai pot fi amanate in energie! Este nevoie de transformari fundamentale care se produc intr-un ritm rapid in multe alte tari.”, notează Nicolescu.