Reacția șefului diplomației române la cererea Rusiei de distrugere a lansatoarelor de rachete de la Deveselu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii. Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF.
„Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveştile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniţă care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei“, a declarat Teodor Meleşcanu.
„Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziţie, o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Mi se pare ieşit din comun să chemi ataşatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear“, a mai precizat ministrul de Externe.
Întrebat dacă are în vedere şi convocarea ambasadorului rus la Bucureşti, Meleşcanu a afirmat: „O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înţeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federaţia Rusă“.
Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe ataşatul militar american pentru a-i înmâna o notă cu privire la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Moscova a propus Washingtonului să distrugă rampele de lansare Mk-41ale sistemului american antirachetă, plasate şi în România în cadrul scutului de la Deveselu, despre care Moscova susţine că sunt proiectate să tragă cu rachete Tomahawk.
Statele Unite ar trebui să dezmembreze rampele sale de lansare universale Mk-41 pentru rachete Tomahawk, rachete sol-sol cu rază intermediară şi dronnle care au aceleaşi caracteristici ca rachetele interzise de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (NIF) a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konacenkov.
„Ministerul rus al Apărării propune Statelor Unite să ia măsuri pentru a respecta Tratatul privind interzicerea armelor nucleare (INF) înainte de a expira. În special, Statele Unite ar trebui să distrugă platformele terestre de lansare Mk-41 , concepute să tragă cu rachete de croazieră Tomahawk, şi să facă acelaşi lucru cu dronele ale căror caracteristici sunt similare cu cele ale rachetelor de croazieră interzise de tratat „, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse.
Potrivit lui Konacenkov, Washingtonul nu a luat măsuri pentru a opri încălcarea angajamentelor asumate prin Tratatul INF şi nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor sale împotriva Moscovei.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor începe procesul de retragere din Tratatul INF începând cu data de 2 februarie. Vladimir Putin a declarat, pe 2 februarie, că Rusia şi-a suspendat participarea la Tratat ca răspuns la retragerea unilaterală a Statelor Unite. El a menţionat că Moscova nu va fi târâtă într-o nouă cursă scumpă a înarmărilor înainte de a adăuga că toate propunerile ruseşti privind dezarmarea au rămas „pe masă” şi că uşile au rămas „deschise”.
Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.
Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.