Țările musulmane îndeamnă la recunoașterea statului Palestina

What do you do when a hurricane blows away your vacation plans? The Associated Press asked Pauline Frommer of Frommers.com and the Frommer travel guidebook series for advice.

Țările musulmane îndeamnă la recunoașterea statului Palestina

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a organizat la Istanbul summitul Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) cu privire la decizia din partea Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

8 de reprezentanţi ai statelor musulmane, inclusiv 16 lideri de stat sau de guvern, au adoptat o poziţie comună în această problemă. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a încurajat toate statele lumii să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei, în soluția „două state”.

„Haideţi să protejăm Ierusalimul, un loc sfânt pentru cele trei religii avraamice. Palestina trebuie să fie recunoscută de către alte ţări”, a spus Cavusoglu.

Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă (CRACP)  și Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor și Refugiaților au organizat un miting de protest în fața Ambasadei Statelor Unite la București.

„După cincizeci de ani de ocupație militară israeliană, Trump încearcă să legitimizeze nerespectarea și încălcalarea flagrantă din partea Israelului a legilor internaționale, a deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, a rezoluțiilor Adunării Generale a ONU, a Convenției a Patra de la Geneva și ale tuturor foruruilor internaționale care au emis rezoluții în privința Ierusalimului”, a declarat Ahmed Jaber, președintele CRACP.

Cele mai importante decizii ale Consiliului de Securitate ONU în privința Ierusalimului sunt: Rezoluția 181 din 1948, ce prevedea divizarea Palestinei în trei părți, un stat evreu, un stat arab palestinian și orașul Ierusalim cu statut internațional, sub egida ONU.

Aceeași rezoluție decretează ilegimitatea unui stat, fără existența celuilalt; Rezoluția 303 din 1949, după primul război arabo-israelian, CS al ONU a reafirmat că nu recunoaște declarația Isrealului ca Ierusalimul să devină capitala israelienilor;

Rezoluția 242 din 1967 cere Israelului să se retragă până la frontierele dinainte de război; Rezoluția 253 din 1968 cere Israelului să anuleze toate procedurile excepționale care ar putea schimba poziția naturală a Ierusalimului;

Rezoluția 465 din 1980 cere Israelului desființarea coloniilor israeliene existente și stoparea contrucțiilor de colonii în teritoriile palestiniene, inclusiv în Ierusalim;

Rezoluția 478 din 1980 decretează nulă și neavenită pretenția Israelului de a proclama Ierusalimul drept capitală și cere tuturor statelor membre să se supună acestei decizii.

 

SURSA: ROMANIA LIBERA.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *