REDUCERI MASIVE DE PERSONAL LA TESLA ȘI ROLLS-ROYCE

Recent, Elon Musk a anunțat că Tesla va trece printr-o reorganizare majoră ca reacție la plecarea a nu mai puțin de 10 manageri din cadrul companiei.

Reorganizarea companiei nu prevede însă doar o schimbare a structurii de conducere, ci și concedierea a aproximativ 3.500 de oameni, echivalentul a circa 9% din forța de muncă. Informația a apărut inițial în presa internațională, iar în scurt timp Musk a publicat integral un email trimis tuturor angajaților în care îi anunță de restructurări.

„Pentru a reduce costurile și pentru a deveni profitabili, am luat dificila decizie de a concedia aproximativ 9% dintre colegii noștri. Având în vedere că Tesla nu a avut niciodată profit anual în cei aproape 15 ani de existență, este evident că profitul nu ne motivează. […] Totuși, nu ne vom atinge niciodată obiectivele dacă nu demonstrăm în cele din urmă că putem fi profitabili”, a explicat Musk.

Chiar dacă veniturile Tesla au crescut puternic în ultima perioadă și au ajuns la 3,4 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, pierderile au crescut de asemenea într-un ritm accelerat, la 785 de milioane de dolari în aceeași perioadă.

Pe de altă parte, Musk afirmă că producția lui Model 3 nu va fi afectată în niciun fel de concedieri, întrucât angajații de pe liniile de producție nu vor fi afectați. „Aceste reduceri de personal au fost făcute aproape integral din forța de muncă salariată și nu includ muncitori de pe liniile de producție, așa că asta nu va afecta abilitatea noastră de a atinge obiectivul de producție pentru Model 3 în următoarele luni”, a mai scris Musk.

Tesla își propune să ajungă la o producție de 5.000 de unități Model 3 până la finalul lunii iunie.

Reduceri și-a mai planificat și Rolls-Royce, care va tăia 4.600 de locuri de muncă pe parcursul următorilor doi ani. Potrivit conducerii companiei, acest demers vine pe fondul unor probleme întâmpinate de grup cu compresoarele motoarelor Trent 1000, construite pentru sectorul aviatic şi utilizate în modelul Boeing 787 Dreamliner. De altfel, aceste probleme au fost responsabile şi pentru anularea unor zboruri ale unor companii precum Virgin Atlantic, British Airways sau Norwegian.

Această rundă de disponibilizări este cea mai mare din 2001 încoace, atunci când a trebuit să ia o decizie similară ca urmare a atacurilor de pe 11 septembrie şi a izbuncirii crizei aviatice.

Conform estimărilor companiei, cele 4.600 de disponibilizări ar urma să ajute compania să economisească 400 de milioane de lire sterile pe an (aproximativ 455 de milioane de euro) până în 2020. Cea mai mare parte a lor ar urma să fie efectuată în Marea Britanie – aproximativ 3.000 – şi va viza aparatul administrativ şi zona de management. Nu îi va viza, însă, pe ingineri.

În momentul de faţă, Rolls-Royce are 55.000 de angajaţi în toată lumea, din care 26.000 în Marea Britanie. Rolls-Royce este a doua companie britanică mare care, în ultimele luni, a anunţat reduceri masive de personal.

 

Sursa foto: totulbine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *