Referendum pentru întărirea măsurilor anti-corupție, în Columbia

Cetăţenii cu drept de vot din Columbia sunt chemați, duminică, la urne, în cadrul unui referendum, pentru a se pronunța asupra introducerii mai multor măsuri îndreptate împotriva parlementarilor, asociaţi în această ţară cu corupţia politică.

Columbienii trebuie să aprobe sau nu şapte măsuri menite să întărească lupta anticorupţie din Columbia. Printre acestea se numără reducerea salariilor pentru membrii parlamentului, pedepse mai aspre pentru cei condamnaţi pentru corupţie şi obligarea parlamentarilor să plătească pentru absentarea de la vot.

Participanţii la referendum trebuie să răspundă prin “da” sau “nu” pentru fiecare măsură separată.

Referendumul este considerat un pas important în lupta anticorupţie din Columbia, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă această ţară.

Parlamentul Columbiei (Congresul) este instituţia cu cea mai proastă reputaţie în ceea ce priveşte corupţia, după cum au dezvăluit sondajele realizate în ultimii ani.

Numeroşi membri ai Congresului au fost acuzaţi de deturnarea de fonduri publice către administraţii locale, conduse de primari din taberele lor politice. Cel mai mare scandal de corupţie datează din 2006, când au apărut informaţii privind existenţa unor legături între parlamentari şi grupări paramilitare de dreapta.

Pentru a trece, fiecare măsură supusă la referendum trebuie să primească cel puţin 50 la sută plus unu dintre voturile validate şi participarea la urne trebuie să fie de cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *