Reflectarea protestelor din Piaţa Victoriei în presa internaţională

Presa de peste ocean a prezentat protestele anticorupţie din România generate de noua legislaţie penală care va facilita corupţia la nivel înalt.
Fox News a tratat pe larg ciocnirile cu Jandarmeria care asigura ordinea în zonă, precum şi reţinerea jurnalistului german Paul Arne Wagner, care conduce organizaţia Passport Productions şi care lucrează de mai multe luni la un documentar despre manifestaţiile anticorupţie din România. Mii de oameni s-au strâns miercuri seara în faţa Guvernului din Bucureşti fluturând steaguri naţionale, americane şi ale UE şi scandând mesaje anti-PSD, partidul de guvernâmânt pe care protestatarii îl consideră „ciuma roşie”.
Associated Press menţionează şi faptul că mai mulţi protestatari gălăgioşi au reuşit să intre în clădirea Parlamentului unde au fost susţinuţi de membri USR. Protestele vin ca răspuns la votul de luni noaptea din Parlament care revizuieşte legile penale, considerat ca un nou pas în spate în lupta anticorupţie. Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc în oraşe din ţară – Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara şi Iaşi.
„Legile sunt votate noaptea pentru a-i proteja pe evazionişti şi pe corupţi. Ţara trebuie să-şi revină”, a declarat un protestatar.
Despre protestele din Piaţa Victoriei a scris şi France 24, respectiv că au participat aproximativ 5.000 de manifestanţi în capitala României care au protestat împotriva relaxării legislaţiei penale şi au scandat „Nu cedăm” şi „Hoţii”.
Publicaţia din Franţa care citează agenţia AFP menţionează schimbările legislative aprobate de Parlamentul de la Bucureşti care reduc numărul de fapte penale şi limitează drastic termenele în care se fac urmăririle penale.
Potrivit preşedintelui Iohannis, legile l-ar avantaja în mod direct pe liderul PSD Liviu Dragnea, arată site-ul francez.
Jurnalistul german Paul Arne Wagner a postat următoarele, cu privire la reţinerea sa:
„A scris deja toată presa, inclusiv cea străină, despre ridicarea sau arestarea meu, dar hai să auziți și de la mine: astăzi am fost ridicat brusc din mulțime în timp ce documentam protestul din Piața Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări și fotografii și incerc si eu sa înțeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo.
Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forțele speciale, „țestoase” cum sunt supranumiți, și s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit pașnici în mai bine de 500 de zile; și de ce Jandarmeria Română a creat iarăși diversiune și haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat și asta).
Eu sunt bine, mulțumesc pentru mesaje, am doar o vânătaie la genunchi. Dar gândurile mele merg la toți oamenii care au fost astăzi loviți de brațul armat al statului, și ridicați, și abuzați, așa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru acești oameni loviși și învinețiți nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituții care au fost imediat averitzate de ceea ce mi se întâmpla mie – eu, jurnalist german.
Vestea cea bună este: brațul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate ești luat la secție, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă și te întorci la protest. Chiar am auzit discuții între polițiștii ieșiți la țigară care se întrebau cum vor mai face treabă dacă intră în vigoare modificările la codul penal. Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, dar sunt alături de voi. Nu vă lăsați intimidați de abuzuri!
Împreună cu colegii mei, documentăm protestele de mai mult de un an de zile, și consideram că cel puțin o parte din Jandarmeria Română a devenit o instituție scăpată de sub control, o forță opresivă care face abuzuri sistematice – deci organizate, ca sa ne înțelegem.
În secția de poliție am văzut astăzi o harababură. În miezul nopții aproape, jandarmi intrau și ieșeau din camere, alergau, oameni erau aduși, inclusiv oameni bătrâni, cu care „organele” nu știau ce să facă. În acest timp, însuși jandarmul care m-a ridicat, cu niște ochi tulburi și o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secția de poliție, deși am spus că este acolo ca să mă intimideze și aș prefera sa iasa. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aș fi agresat și tot așa. Apoi ceva ciudat s- aîntâmplat, și au încercat să ma facă să semnez un avertisment „ca să nu primesc amenda”. Și să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, așa că nu am putut semna!
Dar tot ce vroiam să spun este că lupta voastră pentru mine, începînd de azi, a devenit o luptă personală. Sunt de doar doi ani în România (și nu de mulți cum tocmai a scris Flux 24 despre mine într-un exempu penibil de google-jurnalism mixat cu propaganda), dar acum e prima dată când am simțit cu adevărat pe pielea mea abuzurile autorităților statului. Ne vedem mâine la protest! Acum, că am invățat limba asta grea, româna, nu am de gând să plec de aici prea curând”.

Sursa foto: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *