Regina Elisabeta a II-a, prima aniversare fără prințul Philip

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh din lume, a împlinit miercuri vârsta de 95 de ani, însă această aniversare specială nu va putea fi marcată prin celebrări publice, întrucât intervine la doar patru zile după funeraliile soţului ei, prinţul Philip, cu care suverana britanică a fost căsătorită timp de 73 de ani, informează Reuters.

La 21 aprilie 2021, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord aniversează împlinirea a 95 de ani, în contextul în care domnia sa este cea mai lungă din istoria britanică. În 2022, se împlinesc 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit.

Evenimentul, unul privat, este marcat în acest an de moartea prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă la 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani.

Aceasta va fi prima aniversare pe care suverana o va petrece fără prinţul Philip – despre care a spus că a reprezentat „forţa şi sprijinul” ei – după căsătoria lor din noiembrie 1947 şi încoronarea sa din iunie 1953. Regina Elisabeta a II-a, care este cel mai vârstnic monarh din lume, îşi va petrece ziua de miercuri la Castelul Windsor. Întrucât aniversarea ei intervine într-o perioadă de doliu a familiei regale, toate evenimentele publice ocazionate de acest eveniment au fost anulate.

Astfel, nu va fi publicat un portret oficial al suveranei, nu vor fi trase focuri de armă din Turnul Londrei şi nici salve de tun în Hyde Park, aşa cum se întâmplă de obicei în ziua de naştere a reginei britanice.

Perioada de doliu se va încheia vineri, iar regina Elisabeta a II-a îşi va relua apoi angajamentele oficiale.

„Pe plan personal, este profund afectată (după decesul prinţului Philip, n.r.), dar nu cred că moartea ducelui de Edinburgh va avea un impact asupra muncii sale”, a declarat Joe Little, redactor-şef al publicaţiei Majesty Magazine. „Există o regină publică şi o regină privată, iar ea are capacitatea de a compartimenta lucrurile”, a adăugat acelaşi jurnalist britanic.
Fără paradă militară în 2021

Decesul prinţului Philip a făcut ca regina să fie de acum lipsită de cel mai apropiat şi mai de încredere confident al ei, care i-a fost tot timpul alături pe durata domniei record de 69 de ani.

Suverana va trebui să înfrunte singură una dintre cele mai grave crize care a afectat familia regală în ultimele decenii, după acuzaţiile de rasism şi neglijenţă formulate de unul dintre nepoţii ei, prinţul Harry, şi de soţia americană a acestuia, Meghan, care locuiesc în prezent în Statele Unite.

Înmormântarea bunicului său i-a oferit prinţului Harry ocazia de a reveni în Marea Britanie pentru prima dată după ce a decis să renunţe la rolul de membru activ al familiei regale.

Potrivit presei britanice, membrii familiei regale o vor vizita pe regină în zilele următoare pentru a se asigura astfel că suverana nu va rămâne singură în perioada de doliu.

Un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham a refuzat să facă declaraţii pe această temă, spunând că toate evenimentele familiale care vor avea loc după funeraliile prinţului Philip reprezintă o chestiune privată.

Deşi aniversarea reginei cade pe 21 aprilie, ea este celebrată în mod tradiţional cu mare pompă în a doua zi de sâmbătă din luna iunie, printr-o impresionantă paradă militară organizată în centrul Londrei, denumită „Trooping the Colour”, la care participă sute de militari şi mii de spectatori.

Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia a fost anulată pentru al doilea an consecutiv, a anunţat luna trecută biroul de presă de la Palatul Buckingham.

Anul trecut, ceremonia a fost înlocuită cu un eveniment organizat în format redus la Castelul Windsor, unde regina Elisabeta a II-a s-a retras din martie 2020, odată cu prima carantină impusă în Marea Britanie, ţara care a raportat de atunci cele mai multe decese asociate maladiei COVID-19 din Europa.

Elisabeta a II-a, care s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, a crescut fără să se aştepte că urma să devină regină. Tatăl ei, George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a putea să se căsătorească cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani şi, de atunci, a depăşit recordul de longevitate deţinut de stră-străbunica ei regina Victoria, devenind în septembrie 2015 monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii.

Totodată, ea este suverana altor 15 foste colonii britanice, fiind recunoscută cu acest titlu inclusiv în Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. Regina a avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.

În ultimii ani, regina şi-a limitat programul de vizite peste hotare, dar a continuat să primească la Palatul Buckingham înalţi oaspeţi din străinătate. Totodată, şi-a redus implicarea în activităţile organizaţiilor şi instituţiilor de caritate, academice şi sportive şi a transferat numeroase îndatoriri regale şi patronaje prinţului Charles, moştenitorul tronului, fiului său William şi altor oficiali regali. Ea îndeplineşte în continuare îndatoriri regale simbolice, precum deschiderea sesiunii Parlamentului britanic.

În 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au părăsit Palatul Buckingham şi s-au mutat la Castelul Windsor, reşedinţa regală situată la vest de Londra. O serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate. Prima apariţie publică a reginei, în 2021, a avut loc la 31 martie, la un eveniment ce a marcat centenarul Royal Australian Air Force şi care a fost organizat la CWGC Air Forces Memorial din Surrey, un monument situat la mică distanţă de Castelul Windsor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *