Regina Elisabeta a II-a la 92 de ani

Ziua de 21 aprilie 1926 este data de naştere a reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, suverana britanică împlinind vârsta de 92 de ani, ocazie cu care vor fi organizate mai multe evenimente.
Ceremoniile vor fi deschise de parada Royal Horse Artillery – artileria regală – prin faţa palatului Buckingham, reşedinţa din Londra a reginei. La amiază, artileriştii călare vor trage 41 de salve de tun în Hyde Park. O altă companie de artilerie o va onora pe regină cu 62 de salve la Turnul Londrei.
Regina urmează să asiste la un concert aniversar la Albert Hall, în Londra, organizat de BBC sub semnul Commonwealth-ului în cadrul căruia au cântat artişti celebri, precum Sting, Shaggy, Tom Jones, Kylie Minogue, Shawn Mendes, Craig David, Ladysmith Black Mambazo şi Anne Marie.
Spre finalul evenimentului, prinţul Harry a condus-o pe scenă pe regină, îngăduindu-şi o familiaritate savuroasă. Mai exact, a afirmat “Maiestate, mămico, am o bănuială că în 1948, când aveai 22 de ani, nu te aşteptai ca la aniversarea de 92 de ani, fiul tău să mai fie capabil, la 70 de ani, să mobilizeze trei runde de ovaţii în onoarea ta. Hip-Hip! Ura!!”.
Suverana a mulţumit publicului în stilul caracteristic, cu un zâmbet şi celebrul ei salut.
În septembrie 2015, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu îşi revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.
Atunci când era o tânără prinţesă, Elizabeth nu se aştepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată.
Elizabeth a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei. În acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce îşi are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câştigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings.
În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunţase că deţine bomba atomică.
Regina Elizabeth a II-a este căsătorită cu prinţul Philip, în vârstă de 96 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoţi şi cinci strănepoţi.

Sursa foto: www.a1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *