„Regina muzicii soul”, Aretha Franklin, A Murit

Solista americană Aretha Franklin a murit, la vârsta de 76 de ani, după o luptă de 8 ani cu o boală incurabilă.​ „Regina muzicii soul”, în vârstă de 76 de ani, se afla alături de familie, în locuința sa din orașul american Detroit.

În martie, cântăreața americană Aretha Franklin și-a anulat două concerte, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puțin două luni.

Cel mai recent recital pe care l-a susținut Franklin a avut loc în noiembrie 2017, la gala anuală a Fundației anti-SIDA înființată de Elton John.

Informațiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulă de mai mulți ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulți ani cu dependența de alcool și a fumat și foarte mult. De asemenea, în 2010, artista a fost diagnosticată cu un cancer.

Franklin are patru copii. Primul copil l-a născut când avea 13 ani, iar al doilea la 14 ani.Cel de-al treilea fiu, chitaristul Teddy Richards, născut în 1964, a cântat alături de mama sa în concerte, iar cel de-al patrulea, Kecalf Cunningham, născut în 1970, este fiul managerului cântăreței, Ken Cunningham.

Franklin a fost căsătorită de două ori, cu Theodore „Ted” White (1961 – 1969), de care a divorțat din cauza violențelor domestice la care a fost supusă, și cu actorul Glynn Turman (1978 – 1984).

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985), „A Rose Is Still A Rose” (1998) şi „Respect” (lansat inițial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy. A fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, panteonul american al muzicii rock, în 1987. Iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreți din istorie realizat de prestigioasa publicație Rolling Stone. O stradă din orașul Detroit – orașul în care a fost înființată celebra casă de discuri Motown – îi poartă numele.

În 2005, a primit din partea președinției americane Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție acordată în SUA unui civil.

În ianuarie 2009, a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, primul președinte afro-american din istoria SUA, după ce susținuse un recital și la învestirea precedentului șef de stat, Bill Clinton, în 1993.

Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar și unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *