Relațiile americano-turce continuă să se degradeze. Doi miniștri turci, sancționați

Departamentul Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva a doi miniștri turci în legătură cu încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Craig Brunson, judecat de spionaj şi terorism, a anunţat miercuri Casa Albă.

„La ordinul preşedintelui Donald Trump, Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi pe ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, dat fiind că amândoi au jucat roluri principale în arestarea pastorului Andrew Brunson”, a declarat Sarah Sanders, citată de site-ul Politico.com.

„Toate proprietăţile şi activele ambilor miniştri aflate în jurisdicaţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu ei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Autorităţile turce trebuie să îl elibereze imediat pe un pastor protestant american acuzat de terorism şi spionaj, altfel riscă sancţiuni economice, au avertizat săptămâna trecută preşedintele SUA, Donald Trump, şi vicepreşedintele Mike Pence.

Dacă Turcia nu îl eliberează imediat pe pastorul Andrew Craig Brunson, „Statele Unite vor impune Turciei sancţiuni economice severe”, a avertizat Mike Pence. Avertismentul a fost confirmat de Donald Trump: „Statele Unite vor impune ample sancţiuni asupra Turciei pentru detenţia pe termen lung a pastorului Andrew Brunson, un mare creştin, un om de familie şi un om minunat. Suferă enorm. Acest om de credinţă nevinovat trebuie eliberat imediat”.

Pastorul evanghelic Andrew Craig Brunson, în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat miercuri după un an şi jumătate de închisoare, din „motive medicale”, dar acum se află în arest la domiciliu.

Donald Trump a cerut în mai multe rânduri eliberarea pastorului, afirmând că arestarea acestuia este o „ruşine”. Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind complotul militar produs în Turcia în iulie 2016.

Turcia avertizează cu măsuri de retorsiune

Turcia a cerut SUA să renunţe la impunerea de sancţiuni împotriva unor miniştri de la Ankara din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson, susţinând că aceste măsuri punitive reprezintă „o intervenţie lipsită de respect în sistemul legal” turc, şi a avertizat cu măsuri de retorsiune.

„Cerem Administraţiei SUA să renunţe la această decizie greşită”, de afirmă într-un comunicat al Ministerul de Externe de la Ankara, catalogând acţiunea Washingtonului drept „ostilă” şi afirmând că sancţiunile constituie „o intervenţie lipsită de respect în sistemul legal” turc care va afecta „eforturile constructive de rezolvare a problemelor dintre cele două ţări”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *