Propaganda rusă și-a făcut datoria. Sluga penalilor, Renate  Weber, pregătește atacarea la CCR a obligativității măsurării temperaturii în spații publice

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, vineri,  la  Digi24.ro, că sunt „zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sunt în studiu, urmând să ia o decizie dacă să sesizeze Curtea Constituțională.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, nu crede că sunt întemeiate reclamațiile oamenilor care contestă măsurarea temperaturii lor corporale.

„Mi se pare că se caută nod în papură pentru cel căruia îi este luată temperatura printr-un mijloc absolut neinvaziv. Nici măcar nu te atinge cu nimic. E vreun secret, vreo chestiune foarte intimă ce temperatură ai într-o situație în care suntem într-o criză de sănătate publică?

Nu văd nicio problemă. Cred că este o exagerare să mergem într-o direcție greșită. Din punctul meu de vedere, nu e nicio încălcare a vreunui drept. Aici se pot face interpretări.

Trebuie să fim și practici și să vedem utilitatea. În perioada de alertă, stare de urgență se pot lua niște măsuri restrictive. Asta este o măsură restrictivă minimală. Nu văd niciun prejudiciu”, a spus Stelian Ion.

Atâta vreme cât temperatura este măsurată pentru a depista un posibil caz de COVID-19, măsura este benefică, consideră Florin Iordache, membru în aceeași Comisie Juridică.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu spune că prin termoscanare sunt luate date personale.

„Eu am studiat și ca medic chestiunea asta și din punct de vedere al legalității și a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical. Nu poți să pui pe unul să măsoare temperatura, care n-are nicio specialitate medicală, nici măcar asistent medical nu e.

Eu am înțeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îți asigură dreptul la informații private. Înțeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autoritățile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îți ia datele.

Pe de altă parte, orice răceală o să-ți dea o temperatură mai mare fără să ai COVID. Nu trebuie să ai COVID ca să ai 37,3. Eu, de exemplu, am avut pneumonie la un moment dat, altă dată bronșită cronică și am făcut temperatură. Orice stare de gripă, viroză gripală îți dă temperatură peste 37 de grade.

Ca să interzici intrarea într-o locație a unui om să facă cumpărături pentru că are 37 de grade iarăși este o prostie, deci este o încălcare a dreptului fundamental de mișcare.

Să vină cei de la o secție de Poliție să-l ridice și să-l ducă la spital iar este îngrădirea unui drept, pentru că cel puțin omul ăla trebuie să meargă acasă. Dar din ce am înțeles de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în momentul în care temperatura este peste 37,3 grade, prin termoscanare se anunță o secție de poliție care vine și te ridică.

Toate astea trei la un loc reprezintă niște încălcări grave. Nu poate să existe o autoritate care să mă urmărească pe mine fără să aibă niciun fel de motiv să știe în orice moment unde sunt, unde intru, de ce intru”, a precizat Rădulescu.

Autoritățile au explicat că nu este nevoie de personal medical pentru a măsura   temperaturacu ajutorul  unui termometru, ceea se folosește în majoritatea cazurilor de triaj epidemiologic.

Secretarul de  stat în Ministerul de Interne, și  șef al Departamentului  pentru Situații de  Urgență, Raed Arafat, a dat asigurări că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri”, „nu face poze„ şi „nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează doar temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

Judecătorul Cristi Danileț a explicat că, din punct de vedere legal, nu  este  nicio  problemă cu măsurarea  temperaturii oameni atunci când întră la locul de muncă, instituții sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătății oamenilor.

„În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice”, a explicat acesta.

Constituția arată la articolul 34 privind dreptul la ocrotirea sănătăţii că: „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”.

1 thought on “Propaganda rusă și-a făcut datoria. Sluga penalilor, Renate  Weber, pregătește atacarea la CCR a obligativității măsurării temperaturii în spații publice

  1. Mitralieră tot susține sus si tare ca el ar fi „medic chirurg”, dar el este de 30 de ani politician și acum vorbește de „date personale luate prin măsurarea temperaturii”! Va dati seama ce facultate de medicină a făcut retardatul ăsta?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *