Republica Moldova nu va negocia un nou acord cu Gazprom, ci se va conecta la gazul românesc

Ministrul moldovean al Economiei, Chiril Gaburici, a anunţat marţi că Republica Moldova nu va negocia încă un acord cu furnizorul rus de gaze naturale Gazprom, ci se va concentra auspra unui proiect de conectarea la sistemul de conducte din România, relatează timpul.md.

Actualul contract între Chişinău şi compania rusă Gazprom va expira la sfârşitul anului 2019, însă Chiril Gaburici a explicat că Republica Moldova se va concentra mai mult pe finalizarea proiectului de finalizare a gazoductului Ungheni-Chişinău deoarece acesta va atrage mai multe surse alternative de gaze.

„Atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client”, a declarat Gaburici, potrivit timpul.md.

Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu, a anunţat la începutul lunii august că cea de a doua parte a gazoductului Iaşi-Chişinău, pe tronsonul Ungheni-Chişinău, va fi construită luna aceasta. Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău are scopul de a reduce dependenţa Republicii Moldova de gazele naturale din Rusia şi consolidarea securităţii energetice.
Potrivit Balkan Insight, preşedintele moldovean Igor Dodon a făcut apel la reînnoirea contractului cu Gazprom. Actualul contract a fost semnat de fostul premier Zinaida Greceanii, care în prezent îndeplineşte funcţia de preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *