Republica Moldova va fi mai puțin dependentă de gazul rusesc. Transgaz România a cumpărat Vestmoldtransgaz

La Chișinău a fost semnat astăzi certificatul de finalizare a contractului de vânzare-cumpărare a „Vestmoldtransgaz”, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni, de către Ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, și ministrul român al Economiei, Dănuț Andruşcă, informează Radio Chișinău.

În urma semnării acestui certificat, Transgaz, oeratorul sistemului național de transport al gazelor natural din România, va obține dreptul să înceapă extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Întreprinderea „Vestmoldtransgaz” a fost vândută operatorului român de transport de gaze Transgaz, care urmează să prelungească conducta Iași-Ungheni, până la Chișinău. Ministrul Economiei de la Chișinău, Chiril Gaburici, spune că prin construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. De pe urma acestei construcții, de beneficii vor avea parte atât consumatorii, cât și agenții economici

„Eurotransgaz a reconfirmat intenția de a-și asuma obligația de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău până la finele anului 2019 și angajamentul investirii în aceasta a unui cuantum de circa 90 de milioane de euro. Putem afirma că am făcut un pas major spre construcția unui proiect de infrastructură care va spori considerabil gradul de securitate energetică a R. Moldova. Acțiunea e un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european. Sper că acest pas va fi definitoriu pentru integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană” a supus ministrul moldovean.

La rândul său, ministru român al Economiei, Dănuț Andrușcă, menționează că prin privatizarea Vestnordtransgaz de către compania româneacsă Transgaz este continuarea unui angajament asumat de România în relațiile cu Republica Moldova. Potrivit lui Dănuț Andrușcă, prin această acțiune R. Moldova își securizează accesul la piața europeană a gazelor naturale.

„Dezvoltarea sistemului național transport gaze naturale, din zona de nord-est a României este un proiect derulat de Transgaz, care presupune 165 de km de conductă nouă și 2 stații de comprimare gaze naturale, care vor crea posibilă o capacitate de interconectare cu sistemul moldav de transport de circa 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Proiectul românesc are relevanță crescută, se desfășoară corelat cu proiectul pe partea R. Moldova, reprezentând gazoductul Ungheni-Chișinău. Acest proiect presupune realizarea a unei noi conducte de 120km, a patru stații de reglare măsurare a presiunii de gaze naturale, a unui nod de măsurare gaze bidirecțional și construcția unui complex administrativ. E un proiect major de investiții”, a spus oficial român.

În scurt timp, va fi schimbată forma organizatorico-juridică a întreprinderii: din întreprindere de stat în Societate cu Răspundere Limitată (SRL), iar până pe 10 septembrie curent vor fi organizate procedurile de tender pentru achiziționarea materialelor și serviciilor necesare pentru construcția gazoductului Ungheni – Chișinău. Lucrările de construcție vor demara imediat după finalizarea procedurilor de tender. Guvernul a avizat pozitiv construcția acestui obiectiv și a emis autorizația de construcție.

Anterior, premierul Pavel Filip a cerut autorităților responsabile să intervină prompt și eficient pentru înlăturarea tuturor impedimentelor și îndeplinirea condițiilor pentru demararea în termen a lucrărilor de construcție a gazoductului.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania română „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent. Chișinăul consumă între 50 si 60% din gazul importat în Republica Moldova. Consumul R .Moldova este anual puțin peste 1 miliard metri cubi. La începutul lui 2018 RM plătea aproximativ 245 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat din Rusia.

Transgaz România ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova, a declarat, miercuri, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul companiei, prezent la o dezbatere pe tema gazelor din Marea Neagră.

„Suntem în faza finală a procedurii de evaluare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru proiectul Oneşti – Gherăeşti – Leţcani, 165 de kilometri de conductă şi două staţii de comprimare. Proiectul va beneficia – sper eu, pentru că până acum feed-back-ul este pozitiv, în urma evaluării – de circa 46 de milioane de euro nerambursabili”, a spus Alic. Acest proiect va majora capacitatea interconectorului existent la 1,5 – 2,2 miliarde de metri cubi pe an spre Republica Moldova. El a amintit că Transgaz are un plan de investiţii de 1,6 miliarde de euro pentru următorii 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *