Republicanii se ridică împotriva lui Trump. Lideri ai partidului, în favoarea procedurii de suspendare a preşedintelui

Liderii republicani din Camera Reprezentanţilor a Congresului american au decis să nu facă lobby în rândul aleşilor republicani pentru ca aceştia să voteze împotriva punerii sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, au declarat marţi doi asistenţi din conducerea Camerei, confirmând informaţii similare publicate de New York Times, informează Reuters.

Liderii grupului republican din Camera Reprezentanţilor nu vor face presiuni asupra membrilor săi atât în cazul votării rezoluţiei ce solicită începerea procedurii prevăzute de cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane privind îndepărtarea preşedintelui, preconizată pentru marţi seară, cât şi a rezoluţiei de punere sub acuzare a liderului de la Casa Albă, aşteptată să fie introdusă miercuri, potrivit sursei citate.

„Ambele sunt voturi de conştiinţă”, a declarat unul din asistenţi.

Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, le-a spus asociaţilor săi că este de părere că Donald Trump a comis acte pentru care merită destituit şi că se bucură că democraţii au iniţiat procedura de suspendare pentru că astfel le va uşura sarcina să-l îndepărteze din Partidul Republican, scrie New York Times, care citează persoane apropiate de acesta.

Alţi republicani, precum liderul minorităţii republicane, Kevin McCarthy, unul dintre cei mai puternici susţinători ai lui Trump în Congres, s-au interesat la colegii republicani dacă ar trebui să ceară demisia preşedintelui după revolta de la Capitoliu de săptămâna trecută, potrivit a trei surse republicane informate cu privire la discuţii.

Kevin McCarthy a spus că, personal, se opune unei proceduri de suspendare, dar că el şi alţi lideri din partid au decis să nu facă lobby pe lângă republicani pentru a vota contra înlăturării din funcţie atunci când procedura va fi supusă votului în Senat.

Totodată, un consilier al acestuia a declarat că McCarthy este deschis unor măsuri de cenzurare a lui Trump şi chiar a luat legătura cu unul din liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor pentru a se interesa dacă ar exista un interes pentru un vot de cenzură contra lui Trump, adică o condamnare publică din partea Congresului a acţiunilor sale, dar Nancy Pelosi a exclus această posibilitate.

Niciunul dintre aceşti lideri republicani din Congres nu şi-a exprimat aceste poziţii public.

În urma refuzului vicepreşedintelui Pence de a invoca cel de-al 25-lea amendament, democraţii au iniţiat procedura de destituire, motivând instituirea unui „precedent teribil”, întrucât acesta nu este „un mijloc de uzurpare sau sancţionare”.

Nu mai puţin de 20 de republicani s-au arătat dispuşi să voteze contra lui Trump, a relatat New York Times, citat de BBC.

În prima apariţie publică de la incidentele de la Capitoliu, preşedintele în funcţie Donald Trump a spus că nu doreşte violenţă şi mesajul adresat susţinătorilor săi înainte de pătrunderea unora dintre aceştia în Capitoliu a fost unul în termeni „complet potriviţi”.

Trump i-a îndemnat să protesteze, astfel încât „paşnic şi ca nişte patrioţi să vă faceţi auziţi”, dar şi să „lupte aprig”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *