Resursele minerale al țării, la PNL și PSD! După Videanu și Theodor Berna, alți afaceriști conectați politic așteaptă avize de la Guvern și ANRM pentru exploatarea unor zăcăminte de aproape 170 de milioane de euro!

Newsmaker.ro continuă seria dezvăluirilor despre jefuirea resurselor minerale ale țării! După fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu și omul de afaceri Theodor Berna de la Tehnologica Radion, alți afaceriști conectați politic așteaptă avize de la Guvern și ANRM pentru exploatarea unor zăcăminte de aproape 170 de milioane de euro!

Compania Speed Prod SRL din Reșița, județul Caraș-Severin, așteaptă aprobarea de către Executiv a unei hotărâri de Guvern pentru înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea ANRM a zăcământului de granodiorit din perimetrul Bocșa Sud, județul Caraș-Severin, potrivit unui proiect de HG lansat în consultare publică pe site-ul Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG, firma Speed Prod SRL din Reșița a obținut licența de explorare a perimetrului Bocșa Sud în 2013 în urma unui concurs public de oferte. În 2016, firma a solicitat și obținut direct licența de exploatare. 

În 2021, prin ordin al președintelui ANRM, Daniel Grigoroiu-Norocel (numit de premierul Florin Cîțu în aprilie 2021), licența de exploatare a fost aprobată. Potrivit legii minelor, licența de exploatare trebuia aprobată de Guvern prin HG, însă acum e nevoie doar de un ordin al președintelui ANRM, după ce legea a fost amendată în decembrie 2020, la inițiativa deputatului PNL Florin Roman. Următorul pas este înscrierea zăcământului de către Executiv, prin HG, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea ANRM.

Unde e situat zăcământul

Potrivit notei de fundamentare, zăcământul de granodiorit Bocșa Sud este situat pe raza comunei Bocșa, județul Hunedoara, are o suprafață de 87 de metri pătrați și o limită de adâncime de + 220 metri. 

Despre ce rocă e vorba

Granodioritul este o rocă magmatică, granulară, cu structură intermediară între granit și diorit, folosită ca piatră de pavaj și de construcție.

 

Foto: granodiorit; Sursa: wikipedia

Ce valoare are zăcământul de granodiorit de la Bocșa Sud

Valoarea de inventar a zăcământului este de peste 70 de milioane de lei, adică peste 14 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate realizat de titularul licenței.

Cine e firma Speed Prod SRL din Reșița 

Potrivit datelor companiei publicate în Monitorul oficial, firma Speed Prod SRL din Reșița este deținută de familia lui Ioan Crina, consilier județean PSD la CJ Caraș-Severin. Potrivit declarației de avere a politicianului local, el mai deține firmele Power Stone și Biscri Special. În 2016, Ioan Crina a fost primar interimar la Reșița. A mai fost viceprimar și consilier local. 

Foto: Ioan Crina; Sursa: expersdebanat.ro

Potrivit declarației de interese, firma consilierului județean PSD are numeroase contracte din bani publici cu primării din județ și chiar cu primăria orașului Reșița.

Foto: fragment din declarația de interese din iunie 2021 a consilierului județean PSD din Caraș-Severin, Ioan Crina

Cine vrea zăcământul de gnais de la Valea Rece, Sibiu

Societatea Eurofor 2011 SRL din Sibiu a obținut licența de explorare a zăcământului de gnais de la Valea Rece, județul Sibiu, în 2007, pe când se numea Terra Construct SRL. În 2011, firma a solicitat și obținut licența de exploatare a concesiunii, însă e nevoie de aprobarea acesteia.

În mai 2020, ANRM a lansat în consultare publică proiectele de HG-uri privind aprobarea licenței de exploatare și înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea ANRM. 

Atunci era Guvernul Orban, iar președinte al ANRM era Nicolae Turdean, omul numit de Orban la șefia Agenției de Resurse Minerale. 

Proiectele așteaptă încă aprobările din partea președintelui ANRM și a Executivului. Legea minelor a fost însă între timp modificată și nu mai e nevoie de HG, ci doar de un ordin al președintelui ANRM, pentru aprobarea licenței de exploatare.

Unde e situat zăcământul

Se află pe raza localității Săliște, județul Sibiu, are o suprafață de 692 de metri pătrați și o limită de adâncime de + 605 de metri. 

Gnais-ul (gneiss) este o rocă metamorfică, sfărâmicioasă, de regulă dungată, în culori, de obicei, alb-negru, având în compoziție minerale, precum feldspat, cuarț, biotit sau muscovit. Este folosită ca piatră brută, piatră spartă sau criblură la construcția de drumuri și clădiri, pavaje sau în peisagistică. 

Foto: gnais; Sursa: geology.com

Valoare de inventar uriașă: 153.535.000 de euro

Valoarea de inventar a fost estimată pe baza studiului de fezabilitate realizat de titularul licenței de explorare și reprezintă valoarea producției totale în cei 20 de ani de concesiune: peste 22 de milioane de tone de piatră care ar valora peste 153 de milioane de euro. 

Foto: anexa la proiect HG

Valoarea redevenței datorată statului este de 0,4375 de euro pe tonă ceea ce ar însemna că statul ar câștiga din redevențe aproape jumătate de milion de euro în cei 20 de ani de concesionare a zăcământului, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG. 

De asemenea, taxa anuală pe activitatea minieră e de aproape 36.000 de lei pe kilometrul pătrat ceea ce înseamnă că firma ar avea de achitat aproape 25.000 de lei pe an și aproape jumătate de milion de lei în cei 20 de ani de concesiune. Adică, un mizilic față de valoarea zăcîmântului!

A cui e firma Eurofor 2011 din Sibiu.

Societatea este deținută de Ioan ”Nelu” Domnariu (54 de ani, 65%), Andreea-Ioana Domnariu (25 de ani, 10%) și firma Total NSA SRL (25%), controlată tot de Ioan Domnariu. 

Prin firmele sale, Total NSA și Eurofor 2011, Domnariu are numeroase contracte din bani publici, direct sau prin subcontractare, notează turnulsfatului.ro, un ziar local din Sibiu. Potrivit jurnaliștilor sibieni, Total NSA a lui Nelu Domanriu este una dintre cela mai mari companii sibiene private cu capital local.

Foto: Dumitru Domnariu; Sursa: esibian.ro

Fratele acestuia este Dumitru Domnariu, patron al benzinăriilor Euro Oil din Sibiu și fost consilier județean PDL la Sibiu între 2008 și 2012. 

Dumitru Domnariu a fost implicat într-o grupare de evaziune fiscală cu produse petroliere, care ar fi fost protejată de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, și de către fostul său director de cabinet, Codruț Marta, dispărut fără urmă. 

Blejnar și Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, deși unii lucrători vamali au sesizat nereguli la acest lanț de benzinării private. Blejnar și Marta ar fi invocat că firma lui Domanriu este protejată de la nivel înalt, au arătat procurorii DIICOT Brașov, care l-au trimis în judecată pe Blejnar în acest caz. Până la urmă, în acest dosar, fostul șef al ANAF a fost achitat, el fiind apoi condamnat în alte cazuri. 

În septembrie 2014, Dumitru Domnariu a fost reținut într-un dosar al DIICOT Timișoara cu evaziune fiscală cu produse petroliere cu prejudiciu de aproape 7 milioane de euro. Alături de el a fost reținut și omul de afaceri Adrian Nicoară, cumnatul lui Dumitru Domnariu. Vezi aici și aici. 

Dumitru Domnariu, patron al Euro Oil, și cumnatul lui, Adrian Nicoară, au fost reținuți și în martie 2013 într-un alt dosar de evaziune fiscală. 

Foto: benzinărie Euro Oil; esibian.ro

Fostul consilier județean Dumitru Domnariu a fost acuzat și de Agenția Nașională de Integritate de incompatibilitate întrucât, pe când era consilier județean, firma lui de produse petroliere Euroil a încheiat contracte pentru vânzarea de carburanți cu instituții din subordinea CJ Sibiu, precum spitale sau Drumuri și Poduri Sibiu. Contractele se ridicau la peste 750.000 de euro. 

Până la urmă, Dumitru Domnariu a fost trimis în judecată doar în dosarul DIICOT Timișoara. Deși procesul este pe rolul instanțelor din 2014, nici acum nu are nici măcar un verdict în primă instanță. Procesul aflat la Tribunalul Mureș are următorul termen de judecată pe 16 noiembrie 2021. 

Ba mai mult, în mai 2021, instanța a ridicat interdicțiainițierii procedurii de dizolvare sau lichidare dispusă față de inculpata SC Eurooil SRL Sibiu, reprezentată de administrator judiciar Sibinsolv IPURL Sibiu”.

Context. Nu doar afaceriștii Ioan Crina din Reșița și Nelu Domnariu din Sibiu, conectați la PSD și PNL, așteapă avile de la ANRM și Guvern pentru exploatarea unor resurse ale subsolului. 

Compania Marmosim SA din Simeria, județul Hunedoara, deținută de fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu, așteaptă aprobarea de către Executiv a unei hotărâri de Guvern pentru înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea ANRM a zăcământului de gabbrou și diabaz din perimetrul Valea Almășelului, județul Hunedoara. Miza în cazul lui Videanu este uriașă: zăcământul valorează 20 de miliarde de euro, după cum a arătat newsmaker.ro aici.

În plus, și compania Tehnologica Radion din București – controlată de omul de afaceri Theodor Berna, conectat la PDL și implicat în mai multe dosare penale – așteaptă aprobarea de către Executiv a unei hotărâri de Guvern privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea ANRM a zăcământului de șisturi cuarțitice din perimetrul Cerna-Bujorul bulgăresc, județul Tulcea. Miza în cazul lui e mai ”mică”: doar 66 de milioane de euro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *