Retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Aseara, la ora 21, ora României, preşedintele american Donald Trump a anunţat într-o conferinţă de presă ceea ce preconiza deja presa americană, şi anume retragerea SUA din Acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015.
„Acordul cu Iran este prost gândit din start. Știm cu toții ce se va întâmpla într-o scurtă perioadă de timp. Iranul va ajunge să aibă cea mai periculoasă armă din lume. Anunț astăzi că SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Voi semna un memorandum prezidențial care va stabili sancțiunile pentru regimul din Iran. Vom stabili cele mai profunde sancțiuni economice pentru orice națiune care va vrea să aibă o armă nucleară”, a declarat liderul de la Casa Albă.
„Se fac planuri, se construiesc relații și sperăm să semnăm un nou acord cu China, Coreea de Sud și Japonia. Retrăgându-ne din acordul cu Iranul vom lucra cu aliații noștri pentru a găsi o soluție în ceea ce privește amenințarea nucleară din Iran. Aceasta include și eforturile de a îndepărta și amenințarea balistică din Iran, de a opri programul de înarmare ți amenințările din Orientul Mijlociu”, a adăugat șeful statului american.

Reacţii în plan internaţional
Celelalte părți ale înțelegerii – China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania – susțin că Iranul și-a onorat partea proprie și sunt de părere că acordul ar trebui păstrat.
Uniunea Europeană a anunţat marţi seară menţinerea angajamentelor asumate în Acordul nuclear cu Iranul.
„Uniunea Europeană va continua implementarea totală şi efectivă a Acordului nuclear”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au exprimat intenţia „menţinerii angajamentelor” asumate prin Acordul nuclear.
„Încurajăm Iranul să aibă o atitudine de reţinere faţă de hotărârea SUA; Iranul trebuie să continue îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratat”, se arată în declaraţia comună.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că decizia SUA de retragere din tratat va genera instabilitate şi noi conflicte.
Arabia Saudită şi Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a arătat că „Iranul a folosit câştigurile economice de pe urma ridicării sancţiunilor pentru a-şi continua activităţile de destabilizare a regiunii”. Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că „Israelul susţine în totalitate decizia curajoasă a preşedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos”.

Iranul vrea să menţină angajamentele asumate prin Acordul nuclear
Iranul va menţine angajamentele asumate în cadrul Acordului nuclear cu marile puteri, în pofida retragerii Statelor Unite, a declarat marţi seară preşedintele iranian, Hassan Rouhani.
„Dacă atingem obiectivele Acordului prin cooperarea cu alţi membri ai tratatului, documentul va fi menţinut… Prin ieşirea din tratat, America a subminat oficial angajamentele asumate printr-un tratat internaţional. Am cerut Ministerului de Externe să negocieze cu ţările europene, cu China şi Rusia în săptămânile următoare. Dacă la sfârşitul acestei perioade scurte vom concluziona că putem beneficia în totalitate de prevederile Acordului nuclear, acesta va fi menţinut”, a precizat preşedintele Iranului.

Sursa foto: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *