Reuniune NATO vizând consecințele retragerii SUA din tratatul INF și programul de rachete rusești SSC-8

Reprezentanţii celor 29 de ţări membre NATO se vor reuni joi la sediul Alianţei din Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele posibilei retrageri a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), document care – în opinia Washingtonul – nu mai este eficient, întrucât Rusia îl încalcă de mai mulţi ani, informează AFP.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că ţările membre ale Alianţei refuză să desfăşoare noi arme nucleare în Europa pentru a răspunde la ameninţările Rusiei. Luni, preşedintele american Donald Trump a avertizat că Statele Unite îşi vor spori arsenalul nuclear.

„Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor“, a avertizat Stoltenberg. „Cred că membrii NATO nu vor accepta să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a răspunde la noul program de rachete ruseşti SSC-8“, numit 9M729 în Rusia, a spus el.

Preşedintele american a anunţat sâmbătă retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 km, încheiat cu Rusia în 1987.  Decizia preşedintelui american este departe de a fi acceptată în unanimitate în cadrul Alianţei, a recunoscut Jens Stoltenberg. Uniunea Europeană a cerut anterior „menţinerea acestui tratat crucial pentru securitate“.

„Tratatul INF este foarte important, dar nu funcţionează dacă nu este respectat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile, dar Rusia le încalcă“, a spus Jens Stoltenberg.

„Ambasadorii ţărilor NATO se vor reuni pentru a discuta despre consecinţele desfăşurării noii rachete ruseşti pentru securitatea noastră“, a anunţat el, indicând că se duc de asemenea discuţii şi cu Moscova pentru convenirea asupra unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *