REVOLTA MAGISTRAŢILOR.APEL DISPERAT CĂTRE ALEŞI

Forumul Judecătorilor din România a transmis aleşilor o scrisoare prin care atrage atenţia că dacă modificările la Codul Penal vor intra în vigoare ţara noastră se va îndepărta de statul de drept. Magistraţii spun că redefinirea abuzului în serviciu este, de fapt, dezincriminarea infracţiunii, consecinţele fiind unele dramatice. Mai mult, judecătorii atrag atenţia că modificările vor duce la creşterea substanţială a infracţiunilor din sfera crimei organizate.

Forumul Judecătorilor spus că modificările aduse seamănă cu „celebrul ritm din perioada comunistă „Hei, rup! Hei, rup! Cad stânci de fier în lupta dusă de brigadier”. Ei reclamă refuzul aleşilor de a dialoga pe marginea legilor penale cu persoane care au expertiză în domeniul Justiţiei.

„Modificările cerute de legi de o importanță capitală, cum sunt și Codul penal, respectiv Codul de procedură penală, nu se adoptă cu viteza luminii, în proceduri de urgență inventate în nopți caniculare de vară, în timpul vacanțelor, în disprețul lumii civilizate, ci prin dialog, cu studii serioase de impact și cu implicarea tuturor experților tehnici relevanți, cu precădere cei internaționali”, reclamă judecătorii.

Magistraţii acuză parlamentarii PSD-ALDE că îşi depăşesc atribuţiile, întrucât prin modificările aduse legilor penale nu urmăresc doar punerea în acord a articolelor neconstituţionale cu deciyiile CCR, ci dislocarea statului de drept.

Nu în ultimul rând, Asociația Forumul Judecătorilor din România reiterează faptul că Parlamentul are obligația de a aștepta și de a lua în considerare în întregime avizele Comisiei de la Veneția, sesizată la 28 iunie 2018 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în adoptarea modificărilor legislative preconizate, ca un minim indiciu că statul de drept mai poate funcționa în România și pentru a nu pune în dificultate parcursul statului român ca membru al Consiliului Europei.

Miercuri, Camera Deputaţilor începe dezbaterile la Codul Penal. Modificările au trecut deja de Comisia Iordache şi de Senat, iar Camera Deputaşilor este for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.