Rezist Zurich: Biserica Ortodoxă Română cumpără case parohiale în Elveția cu bani de la Guvernul român

„INACCEPTABIL! Biserica Ortodoxă Română cumpără imobile în Elveția pe banii contribuabililor români din țară” așa începe o postare de pe pagina comunității românești din Zurich, Elveția.

Comunitatea românească detaliază povestea tranzacției – Parohia Bisericii Ortodoxe Române din Berna a achiziționat anul acesta, de la comunitatea catolică, un ansamblu impresionant în capitala Elveției.  Centrului Parohial Heligkreuz ar fi un ansamblu arhitectonic cu mai multe săli, bucătărie și un apartament. Suma achiziției ar fi de 900.000 de franci elvețieni.

Proprietara edificiului ar fi Parohia Ortodoxa Româna Sf. M.MC. Gheorghe din Berna, una din cele treisprezece parohii ale Bisericii Ortodoxe Române din Elveția.

Rezist Zurich: APROAPE JUMATATE DE MILION DE FRANCI VIN DIN ROMÂNIA

„Conform declarațiilor preotului paroh, Laurențiu Precup, pentru achitarea primei tranșe a imobilului din Berna, s-ar fi strâns, exclusiv din donațiile enoriașilor români din Elveția, suma de 400’000 CHF. Pentru restul sumei de 500’000 CHF preotul Precup a făcut un împrumut la o bancă elvețiană. Deși ratele bancare s-ar fi întins pe parcursul a 10 ani, iată ca problema banilor pentru un așa numit “Centru al tuturor românilor” s-a rezolvat mai ușor și mai rapid decât s-ar fi crezut.”

Ulterior, într-o scrisoare publică adresată credincioșilor din parohia Berna și postată recent pe pagina internet a parohiei din Berna, preotul paroh Laurențiu Precup mărturisește ca:
îngrijorarea ratelor la bancă ce urmau să împovăreze parohia pentru următorii 10 ani, și mare parte din povara inerenta finanțării acestui proiect a trecut. Cu ajutorul celor care au sprijinit acțiunea noastră pană acum și cu siguranță rod al lucrării lui Dumnezeu, am reușit să adunăm suma de 870’000 CHF. Prin dărnicia și dorința românilor din Elveția s-a strâns suma de 400’000 CHF. Guvernul României a subvenționat proiectul nostru cu suma de 427’500 EURO/470’000 CHF.” https://www.biserica-ortodoxa-berna.ch/indemn-catre-300/

Biserica din Berna a fost sfințită pe  21 Aprilie 2018 a participat un sobor format din preoți ai celorlalte parohii din Elveția și doi înalți prelați ai bisericii ortodoxe romane – mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza și IPS Iosif, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, în a cărei subordine se afla parohia din Berna.

Reist Zurich cere returnarea banilor către Guvernul Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *