Rezultate alegeri parțiale SUA. Care sunt consecințele pierderii majorității în Camera Reprezentanților pentru Trump
Democraţii au obţinut marţi seara o victorie preţioasă în alegerile de la jumătate de mandat, preluând controlul parţial asupra Congresului, însă ”valul” anti-Trump anunţat o vreme nu a avut loc, relatează AFP.Totuşi, odată ce democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a şefului Casei Albe.
Democraţii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în timp ce republicanii vor continua să conducă Senatul, cu o diferenţă mai mare, poate 53, chiar 54 de locuri, faţă de 51 până acum.
Alegerile de la mijloc de mandat prezidenţial aduc câştiguri, uneori substanţiale, pentru opoziţie. În cazul ce faţă, democraţii au avut handicapul de a fi obligaţi să apere disproporţionat de multe locuri în Senat, în state care au fost câştigate acum doi ani de preşedintele Trump. Acest handicap s-a dovedit imposibil de depăşit.
Strategia agresivă anti-imigraţie a preşedintelui s-a dovedit eficientă pentru a influenţa alegerile pentru Senat, dar i-a afectat negativ pe republicani în Cameră, in zone suburbane, unde democraţii au preluat locuri în circumscrupţii care aparţinuseră republicanilor.
Democraţii au recrutat anul acesta candidaţi tineri şi viabili, pentru Cameră, mulţi aflaţi la stânga propriului partid, câţiva provenind din forţele armate.
Democraţii au câştigat posturi de guvernator, ceea ce este important şi din perspectiva electorală pentru că guvernatorii sunt cei care influenţează masiv configuraţia circumscriptiilor viitoare. Iar faptul că ei au câştigat posturi de guvernatori, în state de mid-vestul american, care au contribuit la alegerea lui Trump, e fără îndoiala important, notează europa libera.
Pe de alta parte, atât în Senat cât şi în Cameră, delegaţiile republicane vor fi mai apropiate ideologic de preşedintele Trump, această alegere consolidează controlul acestuia asupra Partidului Republican.
La democraţi, aceste alegeri vor duce probabil, chiar dacă nu imediat, la o schimbare de generaţie politică. Problema este în ce direcţie, una moderata, ori una de extremă stânga. Analiştii spun că, marea câştigătoare a serii, Nancy Pelosi, care probabil va prelua conducerea Camerei Reprezentanţilor, nepermiţând o schimbare de generaţie mai devreme, a diminuat ceea ce ar fi putut fi o victorie mai categorică.
Creşte riscul de destituire a preşedintelui
În urma alegerilor de marti, Statele Unite vor avea din ianuarie 2019, un Congres împărţit, ceea ce ar urma să limiteze marja de manevră a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri, legislative şi prezidenţiale, prevăzute în noiembrie 2020.
Alegerile de la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în funcţie. Însă pierderea Camerei, în pofida datelor excelente ale economiei americane, rămâne un revers pentru magnatul în domeniul imobiliar – atât de mult a transformat el acest scrutin într-un referendum asupra persoanei sale.
Odată ce democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a şefului Casei Albe, Donald Trump.
Într-un astfel de scenariu, ei ar conduce comisiile parlamentare care ar putea apoi să investigheze în special suspiciunile legate de o înţelegere secretă între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia la alegerile prezidenţiale din 2016.
Cu democraţii la conducerea Camerei, ei vor putea să blocheze agenda lui Trump, pot face anumite alianţe cu administraţia, în domeniul infrastructurii, de exemplu. În plus, democraţii vor putea să investigheze administraţia şi pe preşedinte, vor putea chema martori, obţine declaraţiile de impozit ale lui Trump, sprijini investigaţia lui Robert Muller, sau cel puţin să folosească toate aceste prerogative pentru a obţine concesii în alte domenii. Republicanii vor fi mai mult chiar decât pâna acum apropiati de agenda lui Trump.
Dacă democraţii ar fi reuşit să preia şi controlul asupra Senatului, atunci toate eventualele nominalizări făcute de Trump pentru Curtea Supremă, sistemul judiciar federal sau posturile executive din cadrul administraţiei ar putea fi blocate. Senatul are ultimul cuvânt în privinţa acestor alegeri făcute de preşedinte.
Totuşi, alegerile de marţi schimbă este echilibrul de putere. Republicanii au controlat până acum tot, de când Donald Trump a devenit preşedinte. Asta se va schimba, ducând la re-echilibrarea spectrului politic. Consecinţa va fi fie blocaj, fie compromisuri.
Numeroase premiere
Aceste alegeri au condus la numeroase premiere. Democrata din Kansas Sharice Davids, care promovează artele marţiale, a devenit prima amerindiană aleasă în Congres, obţinând o victorie într-o regiune conservatoare.
Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au devenit primele femei de confesiune musulmană alese în Camera Reprezentanţilor.
”Am reuşit împreună”, a scris pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză, care i-a transmis apoi lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, ”felicitări surorii mele Rashida Tlaib pentru victorie. Abia aştept să-mi exercit mandatul împreună cu tine, inshallah”.
O mare premieră s-a înregistrat, de asemenea, în Colorado (vest), unde democratul Jared Polis a devenit primul guvernator care-şi recunoaşte în mod public că este gay al unui stat american.
Tânărul democrat Beto O’Rourke, care a primit târziu susţinerea cântăreţei Beyonce, nu a reuşit să creeze o surprriză în texas. Senatorul în exerciţiu Ted Cruz, pe care Donald Trump a venit să-l susţină cu putere, a fost reales în urma unei curse foarte strânse.