Rezultate alegeri Ucraina. Un actor, Volodimir Zelenski și acualul șef al statului, Petro Poroșenko, în turul doi al prezidențialelor

Actorul de comedie Volodimir Zelenski s-a clasat pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidențaile de duminică din Ucraina, urmat de actualul președinte Petro Poroșenko, Cei doi se vor confrunta în turul doi ce va avea loc pe 21 aprilie.

Potrivit sondajului la ieșire la urne realizat de TSN, și citat de agenția UNIAN, Volodimir Zelenski a primit 30,1% din voturi, Petro Poroșenko, 18,5% Iulia Timoșenko – 14,0% Iuri Boiko 9,1% Anatolie Grițenko – 7,6% Igor Smețko 6,6% Oleg Liashko – 5 , 0% Oleksandr Vilkul – 3,7% Ruslan Koshulinsky – 1,9% Oleksandr Shevchenko – 0,6%.

Zelenski a fost deja ”preşedinte”,… în seria de televiziune ”Slujitorul poporului”, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului. În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus în fața adversarilor săi pe fondul de nemulţumire a ucrainenilor în legătură cu elitele lor, considerate corupte şi ineficiente. Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi denunţă un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.

Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.

Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii. Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi.
Preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, care a venit la putere în urma revoluţiei prooccidentale din urmă cu cinci ani, a promovat legăturile cu Uniunea Europeană la o secţie de vot din Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *